У Росії оголосили «іноагентом» письменницю Людмилу Улицьку, яка виступила проти війни з Україною

У Росії оголосили «іноагентом» письменницю Людмилу Улицьку, яка виступила проти війни з Україною

Укрінформ
Міністерство юстиції Росії внесло до реєстру «іноземних агентів» письменницю Людмилу Улицьку.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Moscow Times.

Улицька неодноразово виступала проти російського вторгнення в Україну.

У 2014 році письменниця виступила проти анексії Криму та політики російської влади на сході України, а також проти політичних репресій у самій Росії. У лютому 2022 року вона засудила повномасштабну агресію Росії в Україні та залишила РФ, тепер живе в Німеччині.

Улицька – одна з найвідоміших російськомовних письменників, автор романів "Казус Кукоцького", "Даніель Штайн, перекладач", "Медея та її діти", "Зелений намет" та інші. Лауреат безлічі російських та міжнародних літературних премій. У Франції нагороджена орденом Почесного легіону.

Рік тому московським бібліотекам заборонили приймати та розповсюджувати книги письменників, які виступили проти війни в Україні, зокрема, Людмили Улицької.

Зазначається, що також до реєстру «іноагентів» потрапили благодійний фонд «Потрібна допомога», режисер Ілля Хржановський, колишній депутат Пермської міської думи Сергій Медведєв та правозахисний центр «Меморіал».

Читайте також: У Росії внесли Радіо Свобода до реєстру небажаних організацій

ПЦ «Меморіал» раніше вже визнавали «іноагентом» у 2014 році, а у 2021 році організація була офіційно ліквідована за рішенням суду.

Російський Центр захисту прав людини «Меморіал» після скасування його реєстрації існує як незареєстрована громадська організація.

Благодійний фонд «Потрібна допомога» надає фінансову підтримку десяткам інших благодійних фондів, які працюють у Росії. Тепер вони, вочевидь, будуть змушені відмовитися від співпраці з цим фондом.

Колишній депутат із Пермі Сергій Медведєв висловлювався проти війни в Україні. Російський кінорежисер Ілля Хржановський останнім часом займався в Україні проєктом меморіалізації «Бабиного яру».

Раніше цього тижня також стало відомо, що фонд Хржановського та опозиційного письменника Михайла Зигаря XZ був заборонений у Росії. Депутат Держдуми РФ Андрій Луговий звинуватив Хржановського та Зигаря у загрозі політичному ладу в Росії та погрожував їм.

Читайте також: Мін'юст РФ визнав «іноагентом» компанію «Ёлкин Картон» карикатуриста Сергія Йолкіна

Як повідомлялося, законодавство про іноагентів у Росії з'явилося у 2012 році. Закон дозволив Мін'юсту РФ визнавати некомерційні організації іноземними агентами, якщо вони отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю. Критерії, за якими визначається така діяльність, у законі чітко не визначено, що дозволяє владі переслідувати організації, які працюють у галузі освіти, культури, охорони здоров'я, екології, захисту прав людини.

Згодом з'явилася можливість визнавати агентами ЗМІ та фізичних осіб, у тому числі тих, хто не отримує закордонного фінансування, але «перебуває під іноземним впливом» . Що саме слід вважати за іноземний вплив, російське законодавство не уточнює.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-