Росія й особисто Путін відповідальні за вбивство Навального - Європарламент

Росія й особисто Путін відповідальні за вбивство Навального - Європарламент

Резолюція
Укрінформ
Європейський парламент ухвалив резолюцію, яка засуджує вбивство російського опозиційного політика Олексія Навального у російській в’язниці та прямо покладає відповідальність за цей злочин на Росію та президента РФ Володимира Путіна.

Як повідомляє Укрінформ, за таку резолюцію проголосували 506 депутатів, проти - 9, ще 32 євродепутата утрималися.

«Олексій Навальний, видатна російська політична фігура та лауреат премії Сахарова за свободу думок 2021 року, загинув у сибірській виправній колонії на північ від Полярного кола під час відбування необґрунтованого, політично вмотивованого ув’язнення. Вбивство Олексія Навального є ще однією ознакою зростаючих та системних репресій в Росії. Повна відповідальність за його смерть лежить на російській державі, зокрема, на її президенті Володимирі Путіні, який має бути притягнутий до відповідальності», - наголошується у документі.

Депутати Європарламенту висловили співчуття родині Навального, його колегам та численним прихильникам, а також повну підтримку Юлії Навальній у її намірі продовжити роботу, започатковану її чоловіком, та боротьбу проти клептократичного режиму Кремля.

Читайте також: Вдова Навального в Європарламенті - про Путіна: Ви маєте справу не з політиком, а монстром

«Європарламент… закликає російську владу дозволити поховання тіла Олексія Навального відповідно до волі його родини і не підривати зусилля з організації гідної церемонії; вимагає незалежного та прозорого міжнародного розслідування щодо точних обставин смерті Олексія Навального та виявлення причетних до неї з метою встановлення правди, забезпечення відповідальності та вчинення правосуддя», - йдеться у резолюції.

Депутати закликали високого представника ЄС, країни-члени та міжнародних партнерів притягнути до відповідальності політичне керівництво та представників влади РФ, зокрема скористатися інструментом Глобального режиму санкцій ЄС за порушення прав людини, застосувати його проти суддів, прокурорів, тюремників - усіх, хто був причетний до політично мотивованого засудження Олексія Навального, знущань та тортур в ув’язненні, які призвели до передчасної загибелі політика.

При цьому наголошується, що російська влада та персонально Путін несуть політичну та кримінальну відповідальність за цей злочин. Це, як ідеться у документі, ставить під сумнів легітимність Путіна у громадському та міжнародному вимірі.

Депутати висловили солідарність з громадянами Росії, які продовжують боротьбу за свободу своєї країни попри жорстокі репресії, та закликали російську владу негайно звільнити сотні людей, які були затримані під час вшанування пам’яті Навального, а також усіх політичних в’язнів, засуджених за політично мотивованими обвинуваченнями.

Читайте також: Путін наказав убити Навального, щоб зірвати обмін - команда опозиціонера

«Європарламент… засуджує імперіалістичну політику російського режиму й агресивну війну Росії проти України; наголошує, що ЄС, його країни-члени та близькі за переконаннями партнери в усьому світі мають продовжувати політичну, економічну, фінансову та військову допомогу України, включаючи підтримку громадянського суспільства та довгострокові плани з відбудови України. Це є найкращою відповіддю на репресивні дії, до яких зараз вдається режим Кремля», - наголошується у документі.

Як повідомлялось, Олексій Навальний загинув 16 лютого в колонії особливого режиму «Полярний вовк» у селищі Харп у Ямало-Ненецькому автономному окрузі. Влада заявила, що смерть політика настала з «природних причин», але не розкриває її обставин.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-