З партнерами або без Європа не дозволить Росії перемогти в Україні - фон дер Ляєн

З партнерами або без Європа не дозволить Росії перемогти в Україні - фон дер Ляєн

Укрінформ
Європа не може дозволити Путіну перемогти в Україні, оскільки ціна такої перемоги була б набагато вищою за поточні витрати на допомогу Україні.

Про це сьогодні в Страсбурзі під час слухань в Європейському парламенті заявила президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Ми говоримо про Європу, яка бере на себе відповідальність за власну безпеку. Проста правда полягає у тому, що ми не маємо такої розкоші, як комфорт, ми не маємо контролю за виборами або рішеннями в інших частинах світу. Ми просто не маємо часу на те, щоб розглядати цю проблему. З підтримкою наших партнерів або без неї ми не можемо дозволити Росії перемогти. Тому що ціна російської перемоги могла б бути набагато більшою», - підкреслила президент Єврокомісії.

За її словами, європейці за кілька років позбулися багатьох ілюзій, що мир є чимсь постійним, що економічна стабільність може бути важливішою для Путіна, ніж руйнування вільної та демократичної України, і що Європа робить достатньо для власної безпеки.

«Путін скористався перевагами миру, щоб підготуватися до своєї війни. В результаті світ став більш небезпечним, ніж він був протягом поколінь. Жорстока війна Росії проти України вступила нині у третій рік, і вона інтенсивніша, ніж будь-коли», - зауважила фон дер Ляєн.

Вона нагадала, що нині складається союз тоталітарних режимів. Північна Корея продовжує постачання боєприпасів у Росію, Іран надає РФ бойові дрони з технологіями, які руйнують українські міста та вбивають українців. Водночас війна в Газі та широкомасштабна дестабілізація на Близькому Сході ознаменували початок ери небезпеки та конфліктів не лише у цьому регіоні, а й за його межами.

«Ми також бачимо, що продовжує підніматися агресивна економічна конкуренція, спотворення (ринку), які призводять до дуже реальних ризиків для європейської безпеки. Отже, треба казати прямо, як це минулого місяця зробив колишній президент Фінляндії Нііністьо: «Європа має прокинутися». І я б додала – терміново. Тому що наразі ставка є дуже високою - це наша свобода й заможність. І ми маємо почати діяти саме так», - підкреслила президент Єврокомісії.

Читайте також: Вибори у Європарламент мають показати, що люди зрозуміли небезпечність Путіна - фон дер Ляєн

Як повідомлялося, після початку російської військової агресії проти України ЄС та його країни-члени надали Україні фінансову, економічну гуманітарну та військову допомогу на близько 90 мільярдів євро. Водночас ЄС виявив слабкі місця у власній системі оборони й безпеки, а також у спроможностях оборонної промисловості.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-