Генсек ООН застеріг від використання інтерпретацій історії для виправдання агресії

Генсек ООН застеріг від використання інтерпретацій історії для виправдання агресії

Укрінформ
Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш пояснив на відкритих дебатах Ради Безпеки, приурочених до другої річниці російської війни проти України, чому не можна «звертатися до різних інтерпретацій історії» для пояснення сучасної політики.

Про це передає власний кореспондент Укрінформу у Нью-Йорку.

«Усі кордони є результатом історії. Багато спільнот розділені цими кордонами. Багато людей, які перебувають по один бік кордону, мають міцні етнічні, культурні чи інші зв'язки з громадами по інший бік, – сказав він, поставивши риторичне запитання: – Чи можемо ми дозволити собі звертатися до різних інтерпретацій історії?»

За словами Гутерреша, слід наслідувати приклад «з мудрості африканських лідерів».

«Колоніальні держави, у тому числі і моя країна (Португалія, – ред.), розчерком пера розділили африканський континент... – зазначив Гутерреш. – Але лідери країн після здобуття незалежності зрозуміли, що спроба змінити кордони відкриє скриньку Пандори з кровопролиттям».

Людям надзвичайно важко домовитися про минуле, наголосив він, але «набагато важливіше й менш складно допомогти їм домовитися про майбутнє».

Тому країни домовилися про майбутнє міжнародне право і принципи, викладені в Статуті ООН, включаючи повагу до територіальної цілісності й політичної незалежності держав, пояснив Генсек.

Читайте також: Росія повинна виконати вимогу Міжнародного суду ООН й припинити війну - заява понад 50 країн

«Ось чому російське вторгнення в Україну є таким небезпечним прецедентом», – підкресли він.

Гутерреш також закликав донорів відгукнутися на заклик ООН профінансувати на 3,1 млрд доларів український план гуманітарного реагування.

У п’ятницю Рада Безпеки ООН зібралася на відкриті дебати з приводу річниці повномасштабного російського вторгнення в Україну. Постпред Росії при ООН Василь Небензя звинуватив країни Заходу у підтримці України й у тому, що вони всі говорять в один голос стосовно війни.

Російський президент Володимир Путін часто вдається до антинаукових тлумачень історії для виправдання війни проти України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-