Відсутність наслідків для КНДР за передачу ракет РФ могла дати «зелене світло» для Ірану - експерт

Відсутність наслідків для КНДР за передачу ракет РФ могла дати «зелене світло» для Ірану - експерт

Укрінформ
Тригером, який би дозволив Ірану ухвалити рішення про передачу Росії балістичних ракет, могла бути відсутність реакції Заходу на передачу аналогічних ракет із Північної Кореї до РФ.

Як передає Укрінформ, таку думку в ефірі Українського радіо висловив головний редактор Defense Express Олег Катков, коментуючи ймовірну передачу Іраном Росії близько 400 балістичних ракет з початку року.

«Мова йде про ракети сімейства Fateh-110. Тут треба зазначити, що українські джерела, зокрема у ГУР, поки не підтверджують цю інформацію. Тобто це перевіряється. Сказати те, що ворог отримав 100% іранські ракети взагалі неможливо. Тим паче, неможливо сказати, що отримав одразу 400 одиниць. Особливо, коли йдеться про Fateh-110, дальність якої – близько 300 км, або Zolfaghar з дальністю до 700 км. І треба розуміти, що 400 таких ракет – це величезна кількість. Якщо не помиляюсь, за даними розвідки США, кількість всіх балістичних ракет в Ірану оцінювалась приблизно у 3-4 тисячі. Тому навіть 400 – це дуже високий показник. Але сценарій дійсно є, він загрозливий», – розповів Катков.

Він нагадав, що передачу цих ракет почали обговорювати ще в жовтні 2022 року, і вже кілька років, об'єктивно, ця загроза залишається. «Є такий варіант, що Іран ще наприкінці 2022 року почав виготовляти ракети для РФ. Але вони, можливо, йшли просто на склад. Тобто це були відкладені постачання. І тригером, який би дозволив Тегерану ухвалити рішення відносно передачі ракет РФ, могла бути відсутність реакції Заходу і цивілізованого світу на передачу аналогічних балістичних ракет з КНДР до РФ. КНДР не зустріли жодними обіцяними "незворотними наслідками". І це цілком могло увімкнути "зелене світло" для Тегерану, який розуміє, що нічого йому за це не буде», – вважає експерт.

Він також зауважив, що збивати іранські ракети можна виключно засобами протиракетної оборони, тобто зенітно-ракетним комплексами, які мають можливості ПРО, – це Patriot і SAMP/T.

Водночас Катков наголосив, що 400 балістичних ракет – це величезна кількість, і це дуже небезпечно: «Якщо брати Zolfaghar, то там дальність 700 км, і оціночний розмір бойової частини становить до пів тонни. І навіть з прикордонних областей РФ вони можуть досягати доволі віддалених територій України. Немає стільки Patriot у світі, щоб прикрити всю територію України».

Читайте також: У ракеті КНДР, якою Росія атакувала Україну, виявили сотні деталей із Європи та США

Щодо інформації ГУР про розгортання Росією 48-ми пускових установок ракетного комплексу «Іскандер» уздовж кордону з Україною експерт нагадав, що до цього було розгорнуто 46 пускових «Іскандера». «Тобто об'єктивно у відсотковому збільшенні загроза незначна. Але якщо брати декларації РФ, а мова йде про балістичні ракети з дальністю до 500 км і крилаті ракети, де дальність перевищує 1,5 тис. км, то навряд чи можна сказати, що ці пускові "Іскандери" загрожують лише прикордонним містам. Це загрожує всій Україні або абсолютній більшості її території. Але знов-таки, збільшення лише на дві пускових», – додав Катков.

Як повідомляв Укрінформ, раніше агентство Reuters поінформувало, що Іран передав Росії близько 400 балістичних ракет класу «земля-земля». При цьому вказувалося, що йдеться, в тому числі, про ракети типу Fateh-110, які здатні вражати цілі на відстані від 300 до 700 км.

Офіційний Вашингтон вважає, що переговори між Москвою й Тегераном щодо постачання ракет у Росію активно просуваються, однакСША поки не мають підтверджень передачі цього виду озброєння російській стороні.

Крім того, заступник начальника Головного управління розвідки України Міністерства оборони Вадим Скібіцький повідомив, що армія РФ розгорнула уздовж українського кордону 48 пускових установок «Іскандер».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-