Оборонну промисловість країн ЄС треба об'єднати - Мюнхенська конференція

Оборонну промисловість країн ЄС треба об'єднати - Мюнхенська конференція

Укрінформ
Прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс та міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер вважають, що країнам Євросоюзу варто консолідувати оборонну промисловість, щоб у найкоротші терміни посилити її потенціал та уникнути надмірних бюджетних витрат на оборону.

Про це Міцотакіс сказав під час засідання Мюнхенської конференції з безпеки, на якому дискутувалися зміни в підходах європейських урядів до фінансування оборонних витрат, передає кореспондент Укрінформу.

«З точки зору покупця оборонної продукції є потреба в оптимізації європейської оборонної промисловості, яка зараз неймовірно фрагментована. Треба домовитися, які саме проєкти нам потрібні й куди нам варто залучати ресурси. Там, де ми справді можемо бути конкурентоспроможними, буде «так», - сказав він.

Читайте також: Стефанішина: На полях Мюнхенської конференції маємо понад вісім дискусій різного рівня

Міцотакіс пояснив свою точку зору тим, що сьогодні коли країна ЄС хоче придбати новий корабель – фрегат чи корвет, вона стикається з п’ятьма-шістьма різними пропозиціями від різних європейських виробників, а це, на його думку, не має особливого сенсу.

«Якщо подивитись на винищувачі, чи справді у нас зараз є літак, який може конкурувати з винищувачем 5-го покоління американського виробництва? Відповідь, напевно, ні», - зазначив глава уряду Греції.

Тому, за його словами, країнам ЄС потрібно прийняти стратегічні рішення й визначити, де вони можуть об’єднати їх ресурси.

«За таких умов витрати на оборону не будуть надмірними і тягарем для бюджету. Це те, на чому ми наполягали, і що дозволить подивитись на весь критично важливий портфель оборонних витрат по-іншому», - додав Міцотакіс.

Грецького прем’єра підтримав міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер.

«Нам потрібен єдиний ринок оборонної продукції, можливо, консолідація оборонної промисловості в Євросоюзі, а також створення умов для розширення виробничих потужностей», - сказав він.

Говорячи про ситуацію з видатками на оборону в Німеччині Лінднер наголосив, що цьогоріч уперше за багато років його країна витратить на оборону більше 2% свого ВВП, що є досить багато, проте необхідно для протидії загрозам європейській безпеці.

Читайте також: Мюнхенська конференція: Україна – в центрі уваги

«Враховуючи розмір німецької економіки, 2% - це багато… і не дуже ефективно. Відповідь на питання «Як отримати більше за кожен євро, який ми витрачаємо на оборону?» веде до єдиного ринку та консолідації оборонної промисловості», - зазначив німецький міністр.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський 17 лютого виступить на головній сцені Мюнхенської безпекової конференції, а також проведе низку двосторонніх зустрічей на її полях.

Більше про ювілейну 60-ту Мюнхенську безпекову конференцію та участь у ній України - в матеріалі Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-