Колишній шеф-редактор «Sputnik Литва» здався спецслужбам Латвії

Колишній шеф-редактор «Sputnik Литва» здався спецслужбам Латвії

Відео
Укрінформ
Колишній співробітник пропагандистського російського медіа «Sputnik Литва» Марат Касем здався спецслужбам Латвії й не збирається повертатися до Росії.

Про це він сказав у відеоінтерв’ю виданню «Новая газета. Европа», передає Укрінформ.

У розмові з російським опозиційним журналістом Іллею Азаром Касем розповів, що після початку повномасштабної війни проти України "прозрів" і з Росією більше нічого спільного не матиме. Також у цьому інтерв'ю Касем визначив убивства мирних мешканців у Бучі на початку 2022 року як "геноцид українського народу". Крім того, він назвав високою ймовірність нападу Росії на країни Балтії.

Марат Касем – громадянин Латвії. Приїхав до Риги наприкінці 2022 року за сімейними обставинами. 3 січня його затримала Служба безпеки Латвії (VDD) – Касема запідозрили у шпигунстві та порушенні санкцій Євросоюзу. У січні 2023 року його заарештували, після чого він перебував під вартою в Центральній ризькій в'язниці.

МЗС Росії тоді назвало це порушенням прав і свобод людини, співробітники прокремлівських медіа Дмитро Кисельов та Марія Бутіна виходили на пікет до латвійського посольства в Москві з плакатами "Марат, ми з тобою" та "Руки геть від російських журналістів".

Наприкінці квітня 2023-го Касема відпустили під підписку про невиїзд. Влітку минулого року представниця МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що Касем залишив Латвію.

«Поступово обурення вщухло, а влітку з'ясувалося, що Касем уже на волі – виплатив 15 тисяч євро за незаконну інтелектуальну та фізичну підтримку РФ і тільки його й бачили. Латвійські ЗМІ за інерцією написали, що він поїхав до Москви, але швидко з'ясувалося, що повертатись латвійський громадянин не збирається», – написав Азар у поясненнях до інтерв’ю в своєму Телеграм-каналі.

Читайте також: Мін'юст подав позов про застосування санкцій до пропагандиста Кремля Кисельова

Сам Касем розповів йому, що до Латвії він уже "приїхав не з порожніми руками, а з подарунками для латвійських спецслужб, на ласку яких і їхав усвідомлено здаватися".

Як повідомлялося, після початку повномасштабної війни Росії проти України Євросоюз заборонив роботу на території країн ЄС медіаплатформи Sputnik та телеканалу RT. Ще до цієї заборони на рівні ЄС Латвія заборонила роботу видань холдингу "Росія сьогодні", куди входить Sputnik, на своїй території, пояснивши це персональними санкціями ЄС проти гендиректора холдингу Дмитра Кисельова.

Фото: © Sputnik /

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-