Австрія у грудні минулого року імпортувала 98% газу з Росії

Австрія у грудні минулого року імпортувала 98% газу з Росії

Укрінформ
Австрія у грудні 2023 року імпортувала 98% природного газу з Російської Федерації.

Як передає Укрінформ, про це свідчать дані на платформі energie.gv.at міністерства захисту клімату, довкілля, енергетики, мобільності, інновацій та технологій Австрії.

"У грудні 2023 року 98% імпорту газу в Австрію надходило з Росії", - йдеться у повідомленні.

Конкретні цифри обсягів імпортованого газу на платформі не наводяться. Зазначається лише, що "загальні обсяги імпорту були на дуже низькому рівні" і що "споживання газу значно скоротилося порівняно з попереднім роком".

Загалом же протягом 2023 року Австрія купила в Росії 64,7% всього свого природного газу.

Читайте також: Австрія і Словаччина відмовилися від ідеї будувати трубопровід для сполучення з «Дружбою»

Зазначається, що у другій половині 2023 року спостерігався низький імпорт газу з Німеччини. "Причиною цього є так званий "податок на зберігання газу": якщо газ експортується з Німеччини до інших країн, то з 1 липня 2023 року газові трейдери повинні були платити за це 1,45 євро/МВт-год. У січні 2024 року збір було знову суттєво підвищено. Таким чином, заміщення обсягів російського газу альтернативними маршрутами постачання з Німеччини стало економічно більш складним для австрійських трейдерів", - йдеться у повідомленні.

Частка імпорту газу з неросійських джерел в основному складається з норвезького газу та скрапленого природного газу (СПГ), а також невеликої частки газу з Північної Африки та Центральної Азії. Імпорт з інших джерел здійснюється переважно через Німеччину та Італію.

Як повідомляв Укрінформ, на момент повномасштабного вторгнення РФ Австрія купляла в Росії 79% свого природного газу.

У лютому 2024 року австрійська опозиційна партія Neos гостро розкритикувала федеральний уряд за продовження масштабних закупівель російського газу й закликали до розірвання контракту з Газпромом та необхідності внесення російського газу в санкційний список ЄС. Депутати партії повідомили, що Відень щомісяця платить Путіну €250 мільйонів за газ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-