Боррель закликав США зменшити поставки зброї для Ізраїлю

Боррель закликав США зменшити поставки зброї для Ізраїлю

Укрінформ
Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав США супроводжувати свої заклики до Ізраїлю щодо пропорційного застосування сили та зменшення жертв серед мирного населення Гази та міста Рафах конкретними рішеннями щодо зменшення поставок зброї.

Про це високий представник ЄС заявив у понеділок у Брюсселі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів ЄС з питань розвитку, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Я не претендую визначати зовнішню політику США, але відповідаю за закордонну політику ЄС. Але давайте будемо логічними. Як багато разів ви чули від найбільш видатних лідерів та міністрів закордонних справ світу фразу, що забагато людей були вбиті? Президент Байден говорив чи не найбільше серед інших, що це непропорційно. Якщо ви вважаєте, що вбивають занадто багато людей, можливо, вам слід надавати менше зброї, щоб запобігти загибелі такої кількості людей», - підкреслив Боррель.

Він нагадав, що під час ліванської війни у 2006 році США вже ухвалювалиприймали таке рішення та призупиняли постачання зброї до Ізраїлю, коли той не хотів зупиняти війну. І це, за словами Борреля, відбувається й сьогодні.

«Кожна країна-член є творцем власної зовнішньої політики. Але це дещо суперечить розмовам про те, що забагато людей були вбиті. Тож припиніть говорити «будь-ласка», робіть вже щось», - закликав він.

Читайте також: У МЗС Британії застерегли Ізраїль від наступу на Рафах

Як повідомляв Укрінформ, у січні Ізраїль поінформував Єгипет про намір розпочати військову операцію, щоб узяти під контроль кордон між сектором Гази та Єгиптом, зокрема місто Рафах. Частина європейських лідерів, керівництво ООН, високий представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Жозеп Боррель висловили занепокоєння щодо плану воєнної операції в Рафаху через велике скупчення цивільного населення в цьому районі.

Президент США Джо Байден закликав прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу не починати військову операцію в Рафаху проти ХАМАСу без плану з надання безпеки для близько 1 мільйона цивільних осіб, що перебувають у цьому місті.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-