Німеччина обіцяє цьогоріч виконати зобов’язання перед НАТО і витратити на оборону 2% ВВП

Німеччина обіцяє цьогоріч виконати зобов’язання перед НАТО і витратити на оборону 2% ВВП

Укрінформ
Німеччина виконує зобов’язання, взяте на саміті НАТО у Вельсі у 2014 році, щодо доведення видатків на оборону до щонайменше 2 відсотків ВВП.

Про це сказала на брифінгу заступниця речника федерального уряду Крістіне Гоффманн, передає кореспондент Укрінформу.

«У 2014 році країни-члени НАТО погодилися, що витрати на оборону збільшаться до 2% валового внутрішнього продукту до 2024 року. Цього року Німеччина досягне цієї мети… Ми добре усвідомлюємо небезпеку, яку становить для Європи імперіалістична Росія, а також те, що це означає для обороноспроможності Німеччини та НАТО», - заявила Гоффманн.

Вона зазначила, що ФРН значно збільшила видатки на оборону, зокрема за рахунок коштів спецфонду.

Водночас речник Міноборони Міхаель Штемпфле, коментуючи рівень готовності Німеччини і НАТО відбити напад Росії на Альянс, якщо США, відповідно до заяв Дональда Трампа, не виконають свого зобов'язання щодо надання допомоги відповідно до статті 5 Статуту НАТО, звернув увагу на те, що «кандидат у президенти робить певні заяви під час виборчої кампанії».

«Але водночас зрозуміло, що ми, звичайно, маємо підготуватися до того, що Європа буде змушена зробити більше», - додав представник Міноборони.

Він підкреслив, що у своїй політиці безпеки та оборони федеральний уряд спирається на трансатлантичний альянс і трансатлантичну спільноту цінностей і бачить свою безпеку гарантованою з боку НАТО.

«Ми покладаємося на сильний і дієздатний НАТО», - сказав Штемпле.

До минулого року Німеччина витрачала на оборону 1,4% ВВП.

Читайте також: Глава Мюнхенської безпекової конференції не побачив нічого нового в заявах Трампа про НАТО

Як повідомляв Укрінформ, експрезидент США Дональд Трамп заявив, що попередив союзників по НАТО про наміри заохочувати напади РФ на країни-члени Альянсу, які роблять недостатні внески на оборону.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель після цього наголосив, що НАТО не може бути військовим альянсом «а-ля карт». А глава НАТО Єнс Столтенберг відповів, що будь-який напад на Альянс зустріне «єдину і сильну відповідь».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-