Філіппіни звинуватили Китай в небезпечних маневрах у спірному районі на морі

Філіппіни звинуватили Китай в небезпечних маневрах у спірному районі на морі

Укрінформ
Берегова охорона Філіппін заявила, що під час патрулювання її судна біля мілини Скарборо в спірному районі Південнокитайського моря китайські кораблі кілька разів здійснили небезпечні блокуючі маневри, мало не призвівши до зіткнення.

Про це повідомляє Reuters, передає Укрінформ.

У повідомленні йдеться, що філіппінське патрульне судно Teresa Magbanua довжиною 97 метрів упродовж дев’яти днів здійснювало патрулювання біля мілини Скарборо, щоб захистити від переслідувань з боку китайських човнів філіппінських рибалок на їхньому традиційному рибальському місці.

Увесь цей час філіппінське судно супроводжували чотири кораблі берегової охорони Китаю, які понад 40 разів підходили до нього досить близько.

При цьому китайські кораблі чотири рази виконали небезпечні та блокувальні маневри в морі проти Teresa Magbanua, зокрема, двічі пройшли перед носовою частиною судна.

У філіппінській береговій охороні заявили, що китайські кораблі діяли дуже небезпечно і нехтували міжнародними правилами запобігання зіткненням на морі.

Китайська сторона наразі не коментує інцидент.

Читайте також: Китай погрожує Філіппінам військовою силою

Багата рибою мілина Скарборо, традиційне місце риболовлі філіппінських рибалок, знаходиться в межах виключної економічної зони Філіппін у Південнокитайському морі і перебуває під контролем Маніли. Китай також заявляє права на цю ділянку моря, через що мілина стала однією з найбільш спірних морських об’єктів Азії та осередком сутичок і спорів.

Китай претендує на майже все Південнокитайське море, через яке щороку проходить понад 3 трильйони доларів морської торгівлі. Територіальні претензії Пекін висуває на морські райони, що входять до виключних економічних зон Філіппін, В’єтнаму, Індонезії, Малайзії та Брунею.

Як повідомляв Укрінформ, Філіппіни розпочинають третій етап модернізації армії, який включає придбання першого в країні підводного човна, щоб захистити свій морський суверенітет у Південно-Китайському морі.

Фото з сайту usni.org

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-