Глава МЗС Фінляндії заявила про готовність очолити ОБСЄ наступного року

Глава МЗС Фінляндії заявила про готовність очолити ОБСЄ наступного року

Укрінформ
Фінляндія готується до головування в ОБСЄ у 2025 році.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це заявила міністр закордонних справ Фінляндії Еліна Валтонен під час виступу в четвер у Дипломатичній академії Відня.

"Я хочу підтвердити незмінну і рішучу підтримку Фінляндією ОБСЄ і концепції безпеки, заснованої на співробітництві. Ми віримо в дипломатію та об’єднання як спосіб посилення безпеки та стабільності в Європі, навіть якщо зараз основна увага приділяється розбудові стримування і оборони проти агресора. Фінляндія готується до головування в ОБСЄ наступного року", - сказала вона.

Валтонен зазначила, що з обранням Мальти головою ОБСЄ організація "докладає максимум зусиль для захисту і зміцнення колективно узгоджених принципів і зобов'язань, які є основою безпеки в Європі".

"Ці зобов'язання та принципи залишаються життєво важливими, попри те, що Росія їх порушує. Ми продовжимо нашу роботу разом з Австрією та Європейським Союзом, ОБСЄ, ООН та іншими організаціями з метою підтримки України та сприяння міжнародному миру і процвітанню", - сказала міністр.

Читайте також: ЄС назвав російську версію «миру» прикриттям для знищення України

Як повідомлялося, раніше Росія з Білоруссю наклали вето на затвердження Естонії як наступного голови ОБСЄ в 2024 році. Неформально російська сторона пояснювала це членством країни в НАТО та її "русофобською" політикою.

Після складних переговорів між країнами-учасницями було прийнято рішення про те, що ОБСЄ у 2024 році очолюватиме Мальта.

Фінляндія 4 квітня 2023 року офіційно приєдналася до НАТО, ставши 31 членом Північноатлантичного альянсу. Це рішення було прийнято країною з огляду на повномасштабне вторгнення РФ в Україну.

Фото:Lehtikuva/Vesa Moilanen

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-