Китай сподівається переманити ще одного дипломатичного союзника Тайваню

Китай сподівається переманити ще одного дипломатичного союзника Тайваню

Укрінформ
Китай сподівається, що влада Гватемали якомога раніше заявить про підтримку принципу «одного Китаю» та відмовиться від зв’язків із Тайванем і встановить дипломатичні відносини з КНР.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це на брифінгу заявив речник МЗС КНР Ван Веньбін, коментуючи заяву міністра закордонних справ Гватемали Карлоса Раміро Мартінеса про наміри уряду його країни налагодити торговельні відносини з Китаєм.

Ван підкреслив, що у світі існує лише один Китай, невід’ємною частиною території якого є Тайвань, а єдиним законним урядом, який представляє Китай, є уряд Китайської Народної Республіки.

«Принцип одного Китаю є переважаючим міжнародним консенсусом… та фундаментальною передумовою і політичною основою для співпраці Китаю з усіма країнами, включаючи Гватемалу», - заявив речник.

За його словами, 183 країни світу встановили дипвідносини з Китаєм, що свідчить про широку міжнародну підтримку цього принципу.

«Ми сподіваємося, що новий уряд Гватемали буде слідувати загальній тенденції та якомога раніше ухвалить правильне рішення, яке служитиме фундаментальним і довгостроковим інтересам країни та народу», - сказав дипломат.

Раніше міністр закордонних справ Гватемали Карлос Раміро Мартінес в інтерв’ю Reuters заявив, що його країна розглядає можливість налагодити офіційні торговельні відносини з Китаєм, хоча планує зберігати існуючі дипломатичні зв’язки з Тайванем.

Читайте також: Тайвань повідомив про підвищену активність армії Китаю поблизу острова

Президент Гватемали Бернардо Аревало вступив на посаду в середині січня, він пообіцяв покласти край корупції в державній владі, а також налагодити відносини з Китаєм.

Як повідомляв Укрінформ, тихоокеанська острівна держава Республіка Науру в середині січня оголосила про розірвання зв’язків із Тайванем та відновила дипломатичні відносини з КНР.

Після переходу Науру на бік Китаю у Тайваню залишилося лише 12 дипломатичних союзників, переважно невеликі країни Тихого океану та Латинської Америки, а також Ватикан. За останні вісім років Тайвань втратив десять дипломатичних партнерів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-