Китай і Науру відновили дипломатичні відносини

Китай і Науру відновили дипломатичні відносини

Комюніке
Укрінформ
Китай і тихоокеанська острівна держава Республіка Науру, яка минулого тижня оголосила про розірвання зв’язків із Тайванем, відновили дипломатичні відносини.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на МЗС КНР.

Спільне комюніке про відновлення дипвідносин підписали в Пекіні міністри закордонних справ Китаю і Науру Ван Ї та Ліонель Айнгімеа.

У документі, який є в розпорядженні Укрінформу, йдеться, що Науру визнає існування в світі лише одного Китаю, невід’ємною частиною території якого є Тайвань і єдиним законним урядом - уряд Китайської Народної Республіки.

«Уряд Республіки Науру з цього дня розриває «дипломатичні відносини» з Тайванем і зобов’язується більше не розвивати жодних офіційних відносин або офіційних обмінів із Тайванем», - зазначається в комюніке.

Читайте також: Біля Тайваню пролетіли ще шість китайських повітряних куль

Обидві країни домовились якнайшвидше обмінятися послами та надати одне одному необхідну допомогу для створення посольств та виконання ними своїх функцій у столицях.

Республіка Науру є карликовою державою на однойменному кораловому острові в західній частині Тихого океану площею 21 квадратний кілометр і з населенням 14 тисяч осіб. У 1999 році Науру прийняли в ООН.

Науру вдруге розриває дипломатичні зв’язки з Тайванем. Уперше це було 2002 року, проте вже за три роки дипвідносини відновили.

Як повідомляв Укрінформ, Науру 15 січня, через день після президентських виборів на Тайвані, які виграв прихильник незалежності острова Лай Чінте, оголосила про рішення визнати принцип одного Китаю, розірвати дипломатичні зв’язки з Тайванем і відновити дипломатичні відносини з КНР.

Після переходу Науру на бік Китаю у Тайваню залишилося лише 12 дипломатичних союзників, переважно невеликі країни Тихого океану та Латинської Америки, а також Ватикан. За останні вісім років Тайвань втратив десять дипломатичних союзників.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-