Біля Тайваню пролетіли ще шість китайських повітряних куль

Біля Тайваню пролетіли ще шість китайських повітряних куль

Укрінформ
Тайвань минулої доби зафіксував наближення до острова шести китайських повітряних куль, які пролетіли поблизу північної його частини, де розташовані столиця Тайбей та головний міжнародний аеропорт.

Про це повідомляє тайванське Міноборони в мережі Х, передає Укрінформ.

Аеростати рухалися у східному напрямку на висоті від 4,5 км до 8,2 км, перетнули серединну лінію Тайванської протоки, яка вважається неофіційним кордоном між Китаєм і Тайванем, і наблизились до острова на відстань 120 км – 135 км.

Одна з куль пролетіла над крайньою північною частиною острова.

Материковий Китай від грудня майже щодня направляє повітряні кулі до Тайваню, їх призначення досі залишається невідомим. Тайванські військові не намагалися збити чи якимось чином вплинути на них. Офіційно оборонне відомство острова називає китайські кулі метеорологічними зондами.

Читайте також: Вибори на Тайвані: неприємний Китаю президент і перспективний парламент

Водночас, західні фахівці не виключають використання Китаєм цих аеростатів для шпигування за Тайванем.

У лютому минулого року у США трапився подібний інцидент, коли було виявлено невідому китайську повітряну кулю, що пролітала над Штатами. Тоді американські військові збили аеростат над морем і пізніше повідомили, що виявили в ньому велику кількість апаратури для ведення спостережень.

Китайська сторона категорично заперечила закиди в шпигунстві та заявила, що та куля була метеорологічним зондом, який збився з курсу й випадково залетів у повітряний простір США.

Читайте також: Пекін заявив, що тайванське питання є внутрішньою справою Китаю

Як повідомляв Укрінформ, на Тайвані 13 січня пройшли вибори президента і парламенту, на яких президентом обрали кандидата від влади і палкого прихильника незалежності острова Лай Чінте, а більшість у законодавчому органі отримала опозиція, яка не виключає співробітництва з КНР у деяких сферах.

Про післявиборчі розклади та можливі сценарії дій Китаю в тайванському питанні детальніше в матеріалі Укрінформу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-