Тайвань втратив ще одного союзника: Республіка Науру встановила дипвідносини з Китаєм

Тайвань втратив ще одного союзника: Республіка Науру встановила дипвідносини з Китаєм

Укрінформ
Тихоокеанська острівна держава Науру оголосила про рішення визнати принцип одного Китаю, розірвати дипломатичні зв’язки з Тайванем і відновити дипломатичні відносини з КНР.

Як передає Укрінформ, МЗС Китаю в окремій заяві привітало таке рішення уряду Науру.

«У світі існує тільки один Китай, і Тайвань є його невід’ємною частиною. Уряд Китайської Народної Республіки є єдиним законним урядом, який представляє увесь Китай», - ідеться у заяві.

У ній зазначається, що принцип одного Китаю підтверджено резолюціями Генасамблеї ООН, і на його основі Китай встановив дипломатичні відносини зі 182-ма країнами світу.

«Рішення уряду Науру відновити дипломатичні відносини з Китаєм ще раз демонструє, що принцип одного Китаю є переважаючим консенсусом міжнародної спільноти», - зазначили в МЗС КНР.

У заяві тайванського дипвідомства висловлюється розчарування й засудження Науру за такий раптовий крок і зазначається, що у відповідь Тайвань негайно припиняє дипломатичні зв’язки з Науру, всі проєкти двосторонньої співпраці та відкликає персонал свого посольства з цієї країни, а також вимагає від Науру закрити своє диппредставництво в Тайвані.

«Саме в цей час, коли багато демократичних країн світу вітають Тайвань із завершенням виборів та перемогою демократії, влада Пекіна обрала такий спосіб придушення Тайваню, який є нападом на порядок і стабільність міжнародного співтовариства. Дії Пекіна є відмовою від демократичних цінностей і відкритим викликом міжнародному порядку», - йдеться в заяві.

Читайте також: Німеччина сподівається на збереження статус-кво Тайваню

Республіка Науру є карликовою державою на однойменному кораловому острові в західній частині Тихого океану площею 21 квадратний кілометр і з населенням 14 тисяч людей. У 1999 році Науру прийняли в ООН.

Науру вдруге розриває дипломатичні зв’язки з Тайванем. Уперше це було 2002 року, проте вже за три роки дипвідносини відновили.

Після переходу Науру на бік Китаю у Тайваню залишилося лише 12 дипломатичних союзників, переважно невеликі країни Тихого океану та Латинської Америки, а також Ватикан. За останні вісім років Тайвань втратив десять дипломатичних союзників.

Як повідомляв Укрінформ, на президентських виборах у Тайвані в суботу перемогу здобув кандидат від правлячої партії Тайваню Лай Чінте, який набрав 40,2% голосів виборців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-