Зоозахисники вимагають від європейських урядів обмежити імпорт жаб’ячих лапок

Зоозахисники вимагають від європейських урядів обмежити імпорт жаб’ячих лапок

Укрінформ
Понад чотири десятки організацій захисників тварин звернулися до міністрів екології держав ЄС із вимогою припинити неконтрольований імпорт жаб'ячих лапок з третіх країн.

Як передає Укрінформ, про це розповідає Le Parisien.

Підписанти листа вказують, що міжнародна торгівля жаб’ячими лапками, які можна знайти в багатьох супермаркетах, зовсім не контролюється. За словами зоозахисників, «упродовж десятиліть переважну більшість жаб виловлювали в дикій природі, що сприяло скороченню популяцій у всіх країнах».

Жаб’ячі лапки асоціюються насамперед із кухнею Франції, але їх охоче споживають і в інших країнах Європи. У Старому світі найбільшим імпортером є Бельгія. Утім, три чверті цього продукту країна постачає до сусідньої Франції, яка посідає друге місце за обсягами імпорту. Далі у рейтингу найбільших покупців ідуть Нідерланди, Італія та Іспанія.

Загалом країни ЄС щороку імпортують 4 тисячі тонн лапок - залежно від розміру це від 81 до 200 мільйонів жаб.

Як зазначається, у минулому основними постачальниками лапок на європейський ринок були Індія та Бангладеш. Але вони заборонили експорт ще наприкінці 1980-х років, оскільки знищення популяції жаб призвело до значного поширення комах та шкідників, і, як наслідок, зросло використання пестицидів.

Читайте також: У Бразилії конфіскували майже 30 тонн плавників акул, вилов яких забороняє закон

Останніми роками найбільшими постачальниками жаб є Індонезія, Туреччина та Албанія. У Туреччині, за словами біологів, ендемічні їстівні види перебувають під загрозою зникнення до 2032 року, якщо їх вилов триватиме такими темпами, як зараз.

Окрім того, у самій Франції вбивають щороку два мільйони червононогих жаб. Їх продають ресторанам за ціною від 50 центів до 1 євро за штуку, тобто за вищими цінами, ніж імпортних.

Зоозахисники також критикують поводження з тваринами. "Методи вбивства особливо жорстокі: щоб заощадити час, більшість стегон відрізають ножицями або іншими гострими інструментами, не даючи жабам анестезію. Верхня частина, включаючи мозок, потім викидається в агонізуючому стані", - розповіла екологічна активістка Шарлотта Нітар.

Додамо, що з України до ЄС постачають здебільшого лапки диких жаб, яких виловлюють на півдні Одеської області, в районі Вилкова.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-