Бундесрат засудив російську війну та наголосив на підтримці України

Бундесрат засудив російську війну та наголосив на підтримці України

Укрінформ
Бундесрат, представництво 16 федеральних земель ФРН, у схваленій до другої річниці російської загарбницької війни проти України резолюції засудив російську загарбницьку війну, закликав до негайного її припинення та одночасно наголосив на важливості розвитку всебічних зв’язків з Україною.

Озвучила позицію 2 лютого прем’єрка федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія, яка нині головує в Бундесраті, Мануела Швезіг, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Вона зазначила, що друга річниця російської війни є сумною датою, яка означає дедалі більше смертей, вбивств, страждань, руйнувань і зростання кількості біженців.

«Відповідальна за цю війну є виключно Росія Путіна, яка своїм нападом порушила міжнародне право, зруйнувала європейський мир і спричинює щодня страждання в Україні. Бундесрат засуджує цю війну. Ми вимагаємо РФ негайно завершити цю війну та вивести свої війська з території України. Росія є тим, хто має завершити цю війну, і негайно», - заявила Швезіг.

Глави федеральних земель висловили повну повагу до боротьби українських громадян, які захищають незалежність і мир своєї країни та європейські цінності.

«Ми на вашому боці. Разом з канцлером, федеральним урядом і партнерами в ЄС Німеччина надає всебічну допомогу Україні – гуманітарну, військову та політичну», - сказала політикина та нагадала, що ФРН є найбільшим донором України в Європі та другим – у світі.

У Німеччині знайшли захист понад 1 млн українських біженців, держава, землі і комуни разом дбають про те, щоби всі були добре влаштовані. Глава уряду Мекленбургу-Передньої Померанії повідомила, що лише в її землі в школи прийняли 5500 дітей і підлітків. Метою є, щоби українці знайшли захист, роботу та могли адаптуватися в німецькому суспільстві, при цьому дуже багато з них мріють про повернення на мирну Батьківщину.

Україна належить до європейської родини, підкреслюється у резолюції. В ній вітаються реформи, які Україна проводить на шляху до ЄС.

«Фундаментом тісного зв’язку між Німеччиною і Україною є контакти між людьми на різних рівнях, партнерства між землями і регіонами України. Ми хочемо розбудовувати такі відносини», - заявила Швезіг. Вона поінформувала, що її земля 2 тижні тому підписали Спільну заяву про співробітництво з Чернігівщиною.

«Ми бачимо гарні перспективи в галузі економіки, відновлювальної енергетики, туризму та культури, освіти та науки», - сказала прем’єрка.

Вона поінформувала, що загалом минулого року кількість партнерств між регіонами обох країн збільшилась удвічі.

«Ми дуже вітаємо регіональні партнерства, вони можуть допомоги в екстреній ситуації, але важливо, щоби вони були спрямовані також на тривалу перспективу, на відбудову та співробітництво», - підкреслила голова Бундесрату.

Наприкінці вона нагадала про історичний вимір відносин між Німеччиною та Україною на конкретному прикладі. У Чернігівській області, з якою її земля встановлює зв’язки, є місто Корюківка, де в 1943 році за наказом СС відбулась найбільша різанина неєврейського мирного населення загалом у Європі.

«Тоді війну, смерті та несвободу в Україну принесли німці. А сьогодні ми разом з демократичними країнами Європи та багатьма країнами всьому світі стоїмо на боці України в її боротьбі за свободу, незалежність і демократію. Це наша відповідальність», - підкреслила Швезіг.

Присутнім на засіданні був посол України в ФРН Олексій Макеєв.

Читайте також: Зеленський вважає, що Шольц останнім часом більше зрозумів про Путіна та загрози від Росії

Мануела Швезіг була відома своїми відкритими симпатіями до Росії, зокрема, вона до останнього намагалась врятувати проєкт «Північний потік 2». Також виявилось, що вона мала зв’язки з державною енергетичною компанією «Газпром». Минулого року Politico Europe назвало Швезіг одною із «12 німців, якими грав Путін». Польський сенат, який запросив прем’єрку до Варшави на 20-23 лютого, відкликав своє запрошення. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-