МЗС РФ наказало дипломатам переслідувати російських артистів, які виступають проти війни - Bloomberg

МЗС РФ наказало дипломатам переслідувати російських артистів, які виступають проти війни - Bloomberg

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Росії доручило своїм дипломатам чинити тиск на російських знаменитостей та діячів культури за кордоном, які виступили проти Володимира Путіна і розв’язаної ним війни в Україні.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на два поінформовані джерела.

За словами джерел, вимога МЗС РФ поширюється насамперед на співробітників дипмісій, розташованих в «дружніх» Росії державах, які не засудили повномасштабне російське вторгнення в Україну.

Інші подробиці цього розпорядження видання не наводить.

Bloomberg згадує у публікації інцидент із затриманням членів російської групи «Бі-2» у Таїланді. Їх оштрафували за концерти без дозволу на роботу в країні та відправили до міграційної в'язниці, щоб вирішити питання про депортацію. Москва домагалася депортації музикантів до РФ, де, на думку правозахисників, їм загрожував би арешт. Раніше учасники групи виступили проти війни РФ в Україні.

Після втручання дипломатів із Ізраїлю та Австралії (серед артистів були громадяни цих країн) затриманих вислали до Ізраїлю.

Раніше російський комік Максим Галкін, який публічно виступав проти війни і був включений у РФ до реєстру «іноземних агентів», заявив, що йому відмовили у в'їзді до Індонезії на вимогу російської влади.

За оцінками, 1 мільйон росіян покинули РФ з моменту повномасштабного вторгнення Путіна в Україну в лютому 2022 року. Серед них, зокрема, діячі культури, які виступали проти війни.

Читайте також: Кремль використовує «закон про іноагентів» для придушення критики режиму Путіна - речник ЄС

Як повідомляв Укрінформ, закон про "іноземних агентів" з'явився в Росії у 2012 році. Він дозволив визнавати "іноагентами" некомерційні організації, які отримують фінансування з-за кордону та займаються політичною діяльністю.

Згодом цей статус поширився на ЗМІ та на фізичних осіб – навіть тих, хто не отримує закордонного фінансування, але "перебуває під іноземним впливом". Це "законодавство" широко використовується Кремлем для утисків, залякування та репресій проти будь-яких людей, що висловлюють критику на адресу путінського режиму.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-