Допомога США для України: генсек НАТО зустрівся з республіканцями у Вашингтоні

Допомога США для України: генсек НАТО зустрівся з республіканцями у Вашингтоні

Укрінформ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час поїздки до Сполучених Штатів провів зустрічі з республіканцями у Вашингтоні, щоб заручитися підтримкою стосовно надання допомоги Україні.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Politico.

Генсек, виступаючи у дослідницькому інститут США Heritage Foundation, пов’язаному з республіканцями-консерваторами, заявив, що за часткою ВВП більшість європейських країн надають Україні більше військової допомоги, ніж Вашингтон.

«Від початку війни Сполучені Штати надали близько 75 млрд доларів, – сказав він. – Інші союзники й партнери виділили понад 100 млрд, а якщо вимірювати у відсотках від ВВП, то більшість союзників надають більше допомоги, ніж Сполучені Штати».

Він наголосив, що «війна на виснаження» в Україні потребуватиме від європейської та американської оборонної промисловості нарощування виробництва, оскільки «ми бачимо серйозні прогалини» у виготовленні боєприпасів.

«Китай, Росія, Іран та Північна Корея дедалі більше об'єднуються, – зазначив Столтенберг. – Разом вони підривають санкції і тиск, послаблюють міжнародну фінансову систему, що ґрунтується на доларі США, підживлюють війну Росії в Європі й кидають виклики для нашого суспільства, такі як тероризм, проривні технології або міграція».

Читайте також: Генсек НАТО: Росія й Іран демонструють, як зближуються авторитарні режими

За словами Генсека, «НАТО створює ринок оборонних продажів», зазначивши, що за останні два роки країни-члени закупили в американських оборонних компаній озброєння на 120 млрд доларів, у тому числі 600 винищувачів F-35 до 2030 року.

«Від Арізони до Вірджинії, від Флориди до Вашингтона американські робочі місця залежать від продажів на оборонні ринки Європи й Канади», – сказав він.

В інтерв’ю Politico Столтенберг наголосив на важливості НАТО для Штатів.

Він зауважив, що не переймається з приводу тверджень про можливій вихід США з Альянсу, якщо експрезидент Дональд Трамп знову стане президентом.

«Я впевнений, що Сполучені Штати залишаться вірним союзником», незалежно від того, хто переможе, заявив він.

За його словами, він «працював з Трампом протягом чотирьох років, коли той був президентом», критикуючи союзників за нездатність виконувати свої зобов'язання щодо витрат на оборону.

Глава НАТО вказав на традиційну двопартійну підтримку НАТО в Конгресі, свідком чого, за його словами, він став у вівторок під час зустрічі з законодавцями обох партій Конгресу.

Читайте також: Україна повідомила в ОБСЄ про 626 хімічних атак Росії

Столтенберг зазначив, що критика Трампа насправді була спрямована не на Альянс, а на окремі країни, які не виконали обіцянку 2014 року витрачати 2% свого ВВП на оборону. «Важливо прислухатись», - сказав він.

Він додав, що цього року «принаймні половина» досягне цієї позначки, а це «зовсім інший світ, ніж той, у якому ми були кілька років тому».

Як повідомляв Укрінформу, Столтенберг заявив у вівторок на спільній пресконференції з держсекретарем Ентоні Блінкеном, що планує зустрітися з американськими конгресменами і обговорити необхідність подальшої підтримки України.

У Конгресі США тривають дискусії щодо ухвалення запиту президента Джо Байдена з додатковими витратами на потреби національної оборони, який містить, у тому числі понад 60 млрд доларів допомоги для України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-