Генсек НАТО: Росія й Іран демонструють, як зближуються авторитарні режими

Генсек НАТО: Росія й Іран демонструють, як зближуються авторитарні режими

Укрінформ
Російська Федерація та Іран дедалі більше зближуються, і це, на думку Єнса Столтенберга, вкотре доводить, що союзники в НАТО мають триматися разом.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, про це генсек НАТО сказав у Вашингтоні під час спільної пресконференції з держсекретарем США Ентоні Блінкеном.

Столтенберг заявив, що Москва «дедалі більше залежить від безпілотних літальних апаратів» і збудувала новий завод, що базується на іранських технологіях БПЛА. «Таким чином, це демонструє, як авторитарні режими нині стають дедалі ближчими одне до одного. Єдина відповідь на це полягає в тому, що союзники з НАТО, усі ті країни, які вірять у демократію, повинні триматися разом», – зазначив генсек.

За його словами, Іран продовжує дестабілізувати близькосхідний регіон, зокрема несе відповідальність за підтримку терористів, які нападають на судна в Червоному морі.

Читайте також: Хусити запустили ракету по військовому кораблю США

Режим Тегерана «репресивний всередині країни й агресивний за кордоном», додав Столтенберг, вказавши на активність підтримуваних Іраном сил та проксі-груп.

Він підкреслив, що вітає зусилля Сполучених Штатів щодо усунення ризиків, пов’язаних з агресивною політикою Ірану.

Очільник НАТО також привернув увагу до зближення Росії та Китаю.

«Війна в Україні зближує Китай і Росію завдяки суттєвій підтримці, яку (КНР – ред.) надає РФ різними способами, та обіцянці безмежного партнерства в розпал цієї жорстокої війни проти України», – пояснив Столтенберг.

За його словами, розмір китайської економіки, значне нарощування військової потужності – «усе це є викликом для всіх союзників у НАТО».

Водночас він нагадав, що на частку США припадає 25% світового ВВП. «Але разом із союзниками з НАТО ми представляємо 50% світового ВВП і світової військової могутності», – уточнив він, підкресливши важливість «мати справу з Китаєм» не наодинці, а гуртом.

Читайте також: У Китаї заявили про «відверті та плідні» переговори Саллівана та Ван Ї

На переконання Столтенберга, наступний саміт НАТО, який відбудеться в липні у Вашингтоні й буде присвячений 75-річчю Альянсу, покаже, що «нам потрібно триматися разом у більш небезпечному світі».

«НАТО необхідне як ніколи, тому що ми живемо у більш непередбачуваному й небезпечному світі», – резюмував очільник Альянсу.

Як повідомлялося, Столтенберг на зустрічі з американськими конгресменами має намір обговорити необхідність подальшої підтримки України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-