Уряд Північної Македонії подав у відставку перед загальними виборами у травні

Уряд Північної Македонії подав у відставку перед загальними виборами у травні

Укрінформ
Прем'єр-міністр Північної Македонії та його кабінет 25 січня подали прохання до парламенту у відставку, після чого в країні мають сформувати тимчасовий уряд напередодні загальних виборів у травні.

Про це повідомляє Radio Free Europe, передає Укрінформ.

Прем'єр-міністр Дімітар Ковачевський подякував своїм міністрам перед зустріччю зі спікером парламенту Талатом Хафері, який також подав у відставку 25 січня, за три дні до того, як він, як очікується, обійме посаду тимчасового прем'єр-міністра.

Хафері стане першим етнічним албанцем, який обійматиме посаду виконуючого обов'язки глави уряду.

Ковачевський сказав, що хоча стиль Хафері буде відрізнятися від його, він "безумовно, збереже стратегічний напрямок держави, який полягає в західній орієнтації і стратегічному партнерстві зі Сполученими Штатами".

Практика формування тимчасового уряду за 100 днів до виборів була запроваджена в країні у 2015 році в рамках угоди між основними політичними партіями за посередництва Європейського Союзу з метою подолання політичної кризи.

Парламент також має проголосувати за новий кабінет міністрів 28 січня. Нинішня опозиція матиме двох міністрів у кабінеті з 20 членів і трьох заступників міністрів.

Минулого місяця основні політичні партії домовилися про проведення загальних виборів 8 травня, що на два місяці раніше і які збігатимуться в часі з другим туром президентських виборів. Перший тур запланований на 24 квітня.

Читайте також: Північна Македонія виступає за секторальну інтеграцію кандидатів при розширенні ЄС

Ковачевський, який представляє Соціал-демократичний союз, очолює уряд з січня 2022 року. Він висловив упевненість, що 9 травня очолить новий уряд.

Північна Македонія розпочала переговори про членство в Європейському Союзі у 2022 році. Балканська країна з населенням 1,8 мільйона осіб повинна відповідати певним критеріям для вступу, в тому числі змінити свою конституцію, щоб визнати болгарську меншину.

Як повідомляв Укрінформ, Північна Македонія надала Україні військової допомоги на загальну суму в розмірі 16% свого річного оборонного бюджету.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-