У Нідерландах дослідили, як Іран усупереч санкціям отримує західні технології

У Нідерландах дослідили, як Іран усупереч санкціям отримує західні технології

Укрінформ
Іран обходить західні санкції, запроваджені через військову підтримку Росії, і продовжує отримувати необхідні для виготовлення бойових безпілотників товари.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на NOS.

«Хоча Європейський Союз заборонив експорт запчастин для безпілотників до Ірану, ці санкції легко оминути. Про це свідчить дослідження тижневика De Groene Amsterdammer. Євросоюз запровадив санкції проти Ірану за виробництво та постачання до Росії безпілотників, які використовуються проти України», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що De Groene Amsterdammer провів експеримент, відправивши до Ірану невелику кількість мікрочипів від нідерландської компанії NXP. Для цього вони зв’язалися з іранським водієм, який перевозить продукти харчування з Ірану до Нідерландів.

Щомісяця здійснюються сотні таких перевезень. «Їх перевіряють по дорозі туди через наркотики, але на зворотному шляху вони можуть взяти все, що завгодно. І вони це роблять», - розповів Еверт де Вос, один із дослідників тижневика NOS Radio 1 Journaal.

Так сталося, зокрема, і з деталями до дронів. Пакунок пройшов через Бельгію, Німеччину, Австрію, Угорщину, Румунію та Болгарію, а потім потрапив до Ірану.

De Groene Amsterdammer також надіслав поштою кілька мікрочипів до Ірану. Пакунок із мікрочипами також без проблем потрапив на адресу в столиці Тегерані. Тож таким чином через відсутність належного контролю виникає запитання, скільки насправді мікрочипів загалом потрапило до Ірану. «Транспортування цих чипів із Західної Європи до Ірану - це зовсім нескладно», - говорить де Вос. За його словами, мікрочип має невеликий розмір, тож відправка великої кількості до Ірану не є проблемою.

Читайте також: У Нідерландах викрили мережу, що допомагала обходити санкції проти РФ

Відомо, що мільйони мікрочипів нідерландських компаній в Ірані використовують для виробництва дронів, які потрапляють до Росії. Спільне розслідування редакційної групи NOS і Nieuwsuur на початку минулого року показало, що нідерландські мікрочипи у великій кількості потрапляли до Росії через посередників. Іноді посередника виявляють та заарештовують. Наприклад, у жовтні минулого року російського підприємця було засуджено в Нідерландах до 18 місяців ув'язнення та штрафу за порушення санкцій проти Росії.

За словами де Воса, шанс бути спійманим дуже маленький, а штрафи низькі. Водночас він додав, що у США це не так, а це означає, що там експорт чипів значно впав. Де Вос також бачить у Нідерландах можливості домовитися в рамках Європейського Союзу щодо покращення контролю вантажівок: «Якщо збільшити штраф і шанс бути спійманим, люди не будуть ризикувати, так кажуть експерти з санкцій».

У відповідь нідерландська митниця заявила, що з моменту, як санкції набрали чинності, було запроваджено додаткові заходи та контроль для моніторингу експорту до Росії та так званих альтернативних країн. Також проводяться вибіркові перевірки для виявлення контрабанди, розповіли на митниці.

«Якщо товари залишають Союз через іншу країну ЄС, як у згаданому прикладі, Митна служба відповідної держави-члена має забезпечити, щоб жодних товарів не було вивезено контрабандою з ЄС», - ідеться у повідомленні.

Читайте також: Російському ВПК бракує сучасної оптики, електроніки і мікрочипів - Юсов

Як повідомлялося, у Нідерландах правоохоронці затримали 55-річного чоловіка за підозрою у постачанні мікрочипів до Росії в обхід санкцій. На його банківські рахунки та торговий інвентар наклали арешт.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-