Викиди від викопного палива в ЄС сягнули мінімуму за 60 років - The Guardian

Викиди від викопного палива в ЄС сягнули мінімуму за 60 років - The Guardian

Укрінформ
У Європейському Союзі зафіксували на 8% менше викидів вуглекислого газу зі спаленого викопного палива у 2023 році, ніж у 2022 році, таким чином знизивши ці викиди до найнижчого рівня за 60 років.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian із посиланням на висновки фінського Центру досліджень енергії та чистого повітря (CREA).

«Викиди вуглецю в ЄС нарешті впали до рівня, який був очевидним у поколінні моїх батьків у 1960-х роках. Проте за цей період економіка зросла втричі, що свідчить про те, що зі зміною клімату можна боротися, не відмовляючись від економічного зростання», – сказав аналітик CREA Ісаак Леві.

За підрахунками Центру, більше половини скорочення викидів сталося завдяки використанню чистішої електроенергії.

Згідно з галузевими даними, у 2023 році ЄС побудував рекордні обсяги сонячних панелей і вітрових турбін, і зміг виробляти більше електроенергії з дамб і атомних електростанцій.

Читайте також: Викиди вуглецю в США зменшилися вперше за чотири роки - Bloomberg

Експерти встановили, що зниження попиту на електроенергію, спричинене гарною погодою, спричинило на 8% падіння викидів від викопного палива.

Леві зазначив, що скорочення викидів на 8% слід відзначати, але потрібно зробити більше, щоб ЄС припинив використовувати викопне паливо, зменшивши залежність від нафтодержав, таких як Росія, і водночас зробивши світ кращим місцем для наступного покоління.

Як повідомляв Укрінформ, глава Всесвітньої метеорологічної організації (ВМО) при ООН Селесте Сауло не виключає, що 2024-й рік може побити температурний рекорд минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-