Викиди вуглецю в США зменшилися вперше за чотири роки - Bloomberg

Викиди вуглецю в США зменшилися вперше за чотири роки - Bloomberg

Укрінформ
Викиди парникових газів у США у 2023 році скоротилися на 1,9% порівняно з попереднім роком - це вперше із часів до пандемії COVID-19, коли викиди знизилися, а економіка країни зросла (на 2,4%).

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Bloomberg.

Згідно з даними аналітичної компанії Rhodium Group, рушійною силою зменшення викидів парникових газів у країні стало скорочення в енергетичному (на 8%) і будівельному (на 4%) секторах, частково через тенденцію до скорочення використання вугілля як палива.

Також у 2023 році з вугілля у США виробляли 17% електроенергії, що є рекордно низьким показником, а частка атомної енергетики перевершила частку вугільної у виробництві електроенергії лише вдруге в історії країни.

М’яка зима також зменшила попит на паливо, що привело до зниження викидів із будівель.

Водночас, транспортний сектор у країні зріс на 1,6% через відновлення споживання авіаційного палива і збільшення подорожей після пандемії.

Зазначається, що востаннє річні показники викидів парникових газів у США зменшувалися у 2020 році (на -11,2%), проте тоді також зменшилася й економіка країни (-2,8%).

Аналітики Rhodium вказують, що річне скорочення викидів вуглецю у США свідчить про помірний, але позитивний рух у сфері декарбонізації.

Читайте також: У Франції планують збудувати понад 14 нових ядерних реакторів

Торік викиди парникових газів в США були на 17,5% нижчими від рівня 2005 року. Проте країні потрібно потроїти свій прогрес, щоб досягти мети президента Джо Байдена, відповідно до Паризької угоди, й скоротити викиди вуглецю до 2030 року на 50% проти рівня 2005 року.

Як повідомляв Укрінформ, учені Європейського центру з питань зміни клімату Copernicus Climate Change Service (C3S) заявили, що 2023 рік був найтеплішим за всю історію спостережень із 1850 року.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-