Суд ЄС підтримав відмову Нідерландів у розголошенні інформації щодо збиття MH17

Суд ЄС підтримав відмову Нідерландів у розголошенні інформації щодо збиття MH17

Укрінформ
Суд Євросоюзу підтвердив, що уряд Нідерландів має право не розкривати ЗМІ інформацію щодо катастрофи малайзійського літака рейсу МН17, збитого у 2014 році на сході України.

Про це йдеться у рішенні суду за позовом медіакомпаній RTL Nederland і RTL Nieuws, передає Укрінформ.

У 2018 році зазначені компанії звернулися до уряду Нідерландів із запитом про надання інформації щодо МН17, але дістали відмову через її конфіденційність. Після цього вони звернулися до суду, заявивши, що у своєму запиті до уряду покладаються на фундаментальне право на свободу вираження поглядів та інформації, а також на особливу роль «сторожового пса», що відводиться пресі в цьому контексті.

«У своєму рішенні Суд ЄС підтверджує, що конфіденційність інформації, яка стосується авіаційних інцидентів, подій та нещасних випадків, є центральним елементом системи нагляду та контролю, встановленої законодавством для підвищення авіаційної безпеки і заснований на збиранні та обміні між державними органами та аналізі цієї інформації», - заявили у суді.

Читайте також: Президент - про перемовини з Росією: MH17, Бучу і Маріуполь не можна просто пробачати

У рішенні наголошується, що хоча загальний і суворий режим конфіденційності може порушувати право на свободу вираження поглядів та інформації, він є виправданим і пропорційним меті. Він не перешкоджає громадськості або ЗМІ шукати інформацію у цьому зв'язку з інших джерел або в інший спосіб.

Водночас суд не виключає можливості розкриття інформації за ініціативою та під контролем компетентних органів або судів за умови, що це виправдано та сумісно із захистом та підтриманням авіаційної безпеки.

Як повідомляв Укрінформ, пасажирський Boeing-777 «Малайзійських авіаліній», що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, зазнав катастрофи над тимчасово окупованою частиною Донецької області 17 липня 2014 року.

На борту лайнера перебували 283 пасажири та 15 членів екіпажу, всі вони загинули.

Читайте також: Родич загиблих рейсу МН17: Рішення ЄСПЛ дає підстави сказати світові – «Будьте обережні з РФ»

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що літак був збитий із зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належить 53-й зенітно-ракетній бригаді протиповітряної оборони російських збройних сил, дислокованій у Курську.

Суд у Нідерландах визнав винними у справі про збитий літак рейсу MH17 ексофіцера ФСБ і колишнього «міністра оборони «ДНР» Ігоря Гіркіна (Стрєлкова), генерала ГРУ генштабу збройних сил РФ, главу «ГРУ ДНР» Сергія Дубинського та громадянина України Леоніда Харченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-