Уряд Естонії планує припинити фінансування російськомовної освіти

Уряд Естонії планує припинити фінансування російськомовної освіти

Укрінформ
Прем’єр-міністерка Естонії Кая Каллас підтвердила плани уряду припинити фінансування російськомовної освіти.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє портал TV3.ee.

Зокрема, Каллас пояснила ситуацію та дії уряду під час переходу до єдиної естонської школи, наголосивши, що засадничим при цьому є положення Конституції, що «державною мовою Естонії є естонська, і кожен має право навчатися естонською мовою».

Прем'єрка заявила, що уряд не має наміру русифікувати естонських дітей. «Навпаки, уряд має намір припинити фінансування російськомовної освіти та перейти на єдину естономовну освіту», - сказала Каллас.

Вона підкреслила, що мета переходу до єдиної естономовної освіти полягає в тому, щоб усі естонці знаходилися в єдиному інформаційному просторі, опановували естонську мову в Естонії і щоб людей, які використовують естонську мову, ставало дедалі більше.

Читайте також: Естонія має план стратегії для Заходу, щоб допомогти Україні виграти війну - ЗМІ

«Щоб ми не мали двох різних систем, і саме над цим ми працюємо. Це була велика проблема, і я згодна, що це потрібно було зробити дуже давно. Краще пізно, ніж ніколи. У будь-якому разі ми маємо рухатися у цьому напрямі», - зазначила прем'єрка.

Як повідомляв Укрінформ, наприкінці 2022 року парламент Естонії ухвалив закон, який створив основу та умови для переходу на естономовну освіту. Відповідно до закону, мовою навчання у школах та дитячих закладах є естонська.

Фото: Pixabay

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-