Естонської у школах і дитсадках буде більше - парламент країни ухвалив закон

Естонської у школах і дитсадках буде більше - парламент країни ухвалив закон

Укрінформ
У понеділок парламент Естонії ухвалив закон, який створює основу та умови для переходу на естономовну освіту. Відповідно до закону мовою навчання у школах та дитячих закладах є естонська.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на національного мовника ERR.

За ухвалення закону у третьому та остаточному читанні проголосували 62 депутати Рійгікогу (естонського парламенту), проти були 16 парламентаріїв. «Ми хочемо, щоб усі діти в Естонії, незалежно від їхньої рідної мови, мали змогу здобути якісну освіту естонською мовою. Це забезпечить нам естономовне суспільство, а отже, і єдиний інформаційний простір, необхідність якого очевидна, якщо розуміти та протистояти імперіалістичним інтересам росії», - прокоментував ухвалення закону міністр освіти і науки Тиніс Лукас.

Згідно з ухваленим законом у навчальному році 2024/25 на естонську мову перейдуть дитячі садки, а також 1-й та 4-й класи. У гімназії та середній професійній освіті до навчального року 2029/30 частка іншої, переважно російської, мови може становити до 40% від обсягу навчання, визначеного у шкільній програмі.

Читайте також: Естонія анулювала посвідку на проживання і заборонила в'їзд до Шенгену пропагандисту рф

У 12-х класах повністю естономовне навчання має бути організоване до 2032/2033 навчального року. У професійно-технічних навчальних закладах зміни стосуватимуться учнів, які навчаються за програмою середньої професійної освіти.

Кваліфікаційну вимогу до працівників сфери освіти доповнено вимогою про володіння держмовою, відповідно до якої з 2024 року вчитель має знати естонську мову на рівні С1.

Перед другим читанням комісія з питань культури внесла до проєкту поправку, згідно з якою з 1 серпня 2023 року директори шкіл та завучі мають знати естонську мову на рівні С1.

Читайте також: Естонія, Литва і Польща закликали ЄС прискорити підготовку дев’ятого пакета санкцій

Крім того, з 2024-2025 навчального року для навчальної та виховної діяльності неестонською мовою буде потрібен дозвіл уряду. Уряд за клопотанням міської влади може зробити виняток на один рік.

Закон передбачає можливість використання іншої мови поряд з естонською або замість естонської щодо певних груп – наприклад, дітей з особливими освітніми потребами, а також, коли рідна мова учня не є мовою навчання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-