З Латвії видворили главу Латвійсько-російської асоціації співробітництва

З Латвії видворили главу Латвійсько-російської асоціації співробітництва

Укрінформ
Голову Латвійсько-російської асоціації співробітництва Бориса Каткова, який є громадянином РФ, видворили з Латвії.

Про це повідомляє LSM, передає Укрінформ.

Як зазначається, з ініціативи Служби держбезпеки (VDD) міністр внутрішніх справ Латвії Ріхардс Козловскіс вніс Каткова до списку небажаних у країні осіб "за багаторічну та систематичну діяльність на користь Росії". Згодом Каткова видворили з країни.

За словами Каткова, 10 січня він отримав підписаного міністром внутрішніх справ Латвії листа про те, що він становить загрозу національній безпеці та буде депортований. Вранці 12 січня до 82-річного чоловіка прийшли прикордонники, дали годину на збори та супроводили до кордону. Ввечері того самого дня Катков перетнув російський кордон у КПП «Терехово/Бурачки» у Псковській області.

Згідно з інформацією з відкритих джерел, Борис Катков приїхав до Латвії 1966 року. Спочатку він працював у військовому комісаріаті в місті Цесісі, потім у Даугавпілсі. Пішов на пенсію у званні полковника у 1991 році. Катков отримав паспорт негромадянина Латвії 1998 року, а 2000 року взяв російське громадянство. Через вік його звільнили від складання іспиту з латиської мови, решту документів для отримання постійної посвідки на проживання він подав.

Читайте також: Польща видворила росіянина - підозрюють у роботі на спецслужби РФ

Офіційна представниця МЗС Росії Марія Захарова назвала депортацію Каткова «провокаційною» акцією, мета якої – «залякати російськомовних жителів Латвії». Посольство Росії у Латвії охарактеризувало дії Латвії як «абсолютно антигуманні» за «порушення принципу нерозділення сім'ї» (у Каткова в Латвії залишилися дружина, діти та онуки).

За даними сайту Firmas.lv, Асоціація латвійсько-російського співробітництва була зареєстрована в Латвії в 1999 році і представляє громаду російських громадян.

Як повідомляв Укрінформ, депортація з Латвії загрожує 1167 громадянам РФ, які не виконали вимог поправок до закону про імміграцію та не надали документи для отримання посвідки на проживання.

Фото: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-