Новий прем'єр Франції має предків з Одеси

Новий прем'єр Франції має предків з Одеси

Укрінформ
Новопризначений 34-річний прем'єр-міністр Франції Габріель Атталь має предків з Одеси і в особистих розмовах охоче розповідає про своє українське коріння.

Про це в ефірі Українського радіо, а також про політичну кар’єру Атталя, погляди, ставлення до України і перспективи стати наступним президентом Франції розповіла Аліса Музерг, експертка з міжнародних відносин, яка особисто знайома з новим французьким прем’єром, передає Укрінформ.

За її словами, знайомство відбулося у 2017 році в парламенті Франції.

«Тоді у Франції обрали новий парламент. Він був ще молодший, ніж зараз. Справив враження амбіційного, проактивного, прекрасного комунікатора: власне, яким він і є. І що мені особисто запам'яталось: він сказав, що в нього бабуся з Одеси і він планує приєднатися до парламентської групи співпраці з Україною», - зазначила експертка.

Ще Атталь відкритий гей, перебуває у цивільному союзі зі Стефаном Сежурне, який є членом Європарламенту від Франції, а також генеральним секретарем партії президента Макрона "Ренесанс", розповіла Музерг.

Читайте також: Новообраний президент Аргентини: людина з бензопилою й українським прапором

«Вони (Атталь і Сежурне) дві абсолютно незалежні особистості, мають паралельні політичні шляхи. А познайомились вже під час роботи в політичній партії "Ренесанс", коли пан Атталь приєднався на початку її створення. Взагалі він почав політичне життя, коли йому було 17 років: спочатку приєднався до соціалістичної партії, був активним членом цієї політсили, але коли Макрон запустив свою партію "Ренесанс", Габріель Атталь одразу приєднався до неї. І в цих політичних кулуарах вони і познайомилися вже з майбутнім чоловіком», - зазначила вона.

Експертка нагадала, що Атталь став відомий тим, що коли був міністром освіти, то почав боротися з булінгом в школах. На політичних ток-шоу він часто розповідав персональну історію про те, як сам у дитинстві в школі був жертвою цькуванння. А ще він заборонив носити у школу релігійний одяг.

«У Франції є такий термін laysité, яким вони дуже пишаються. Він означає повне відділення релігії від держави. Тому Атталь заборонив носити дівчатам у школу спеціальну сукню "абая". І це стало досить популярним рішенням. Дуже багато він робив різних експериментів», - сказала вона.

Експертка також висловила думку, що президента Франції Емануеля Макрона спонукали призначити Атталя на посаду прем’єра вибори до Європарламенту, які відбудуться в червні.

Читайте також: Історія українців у Канаді сприяє поглибленню економічних відносин між двома державами – експерт

«Наразі партія Макрона має лише третє місце в рейтингу підтримки. На першому місці зараз партія Марін Ле Пен. Якщо ви дозволите, я зроблю тут таку ще паралель, тому що ми всі говоримо про те, який молодий новий прем'єр-міністр. Але ніхто не згадує, що в 2022 році Марін Ле Пен віддала керівництво своєї партії — Національного об'єднання — іншому дуже молодому політику, який на той час мав лише 27 років. Його звати Джордан Барделла, який є євродепутатом від її партії», - додала вона.

Музерг також не виключає, що на наступних президентських виборах у Франції Атталь стане кандидатом на найвищу посаду.

«Так, це правда. Навіть деякі експерти медіа охрестили пана Атталя "Бейбі Макрон" — "дитина Макрона", тому що є дуже багато подібного у нього із нинішнім президентом: сильна присутність у ЗМІ, висока комунікабельність, вони обидва дуже прекрасні, вмілі комунікатори. І це теж їх поєднує», зазначила еспертка.

Як повідомляв Укрінформ, президент Франції Еммануель Макрон у вівторок, 9 січня, призначив Атталя новим прем’єр-міністром країни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-