В ЄС попередили про відповідальність через ймовірне використання Росією ракет КНДР

В ЄС попередили про відповідальність через ймовірне використання Росією ракет КНДР

Укрінформ
Європейський Союз дуже серйозно ставиться до будь-яких повідомлень про закордонні постави зброї в Росію для її використання у війні проти України, включаючи «потенційні» надходження ракетної зброї від Північної Кореї, та рішуче засуджує такі дії, що прямо суперечать рішенням та резолюціям ООН.

Про це у Брюсселі під час брифінгу заявив речник ЄС Пітер Стано, відповідаючи на запитання кореспондента Укрінформу про реакцію ЄС на повідомлення про виявлення ракет походженням з Північної Кореї серед тих, що використовувалися під час масованих та комбінованих повітряних атак Росії проти України протягом «різдвяного» тижня.

«ЄС послідовно дуже чітко зазначає: хто б не допомагав Росії у її злочинній агресії проти України, у порушення Хартії ООН та міжнародного права, він стикатиметься із наслідками. Ми засуджуємо будь-які закордонні поставки зброї для Росії, тієї зброї, що надалі використовується, щоб вбивати українців та атакувати цивільну інфраструктуру», - сказав речник.

«Потенційні поставки зброї з Північної Кореї в Росію можуть становити порушення резолюцій Ради безпеки ООН та санкцій ООН. Це щось таке, що ми сприймаємо дуже серйозно в ЄС, обговорюємо це з нашими міжнародними партнерами та між собою. Ми це рішуче засуджуємо та закликаємо всі (країни) не підтримувати Росію у її агресії проти України», - додав Стано.

Він нагадав, що протягом кількох минулих днів, в період різдвяних свят, Росія здійснила широкомасштабні комбіновані атаки ракетами і дронами по території України. За словами речника, ці атаки, що були спрямовані проти мирного населення та цивільних об’єктів, є воєнним злочином, за який винні будуть притягнуті до відповідальності.

Читайте також: Україна має тісніше взаємодіяти із Сеулом, аби завадити розвитку співпраці Росії і КНДР - експертка

«Це також підкреслює необхідність надалі підтримувати Україну, щоб вона була здатною захистити себе від цієї жорстокої (російської - ред.) агресії. Європейський Союз вже демонстрував у минулому, наприклад, у випадку із поставками зброї з Ірану (до Росії – ред.), що ми вживаємо заходів, якщо бачимо свідчення таких порушень», - зауважив речник ЄС.

Він наголосив, що всі дії та заяви ЄС приймаються за умови консенсусу серед країн-членів. Зокрема, так відбулося, коли ЄС вирішив застосувати санкції проти Ірану за постачання зброї для Росії.

«Коли йдеться про Північну Корею, ми продовжуємо обговорення та посилюємо тиск. Північна Корея вже має багато санкцій. Ми маємо обговорити в рамках ЄС та з нашими міжнародними партнерами, як ми можемо запобігти поставкам ракет від Пхеньяну до Росії», - наголосив Стано.

Як повідомляв Укрінформ, Сполучені Штати 10 січня скликають засідання Ради безпеки ООН для обговорення постачань Російській Федерації ракет із Північної Кореї.

30 грудня 2023 року російські війська запустили щонайменше одну з цих ракет по території України. 2 січня російські війська запустили кілька північнокорейських ракет по України. США припускають, що Росія використовуватиме їх і надалі для знищення об'єктів інфраструктури України та для вбивства цивільних осіб.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-