Росія може готувати інформкампанію, щоб звинуватити Захід у конфлікті в Арктиці - ISW

Росія може готувати інформкампанію, щоб звинуватити Захід у конфлікті в Арктиці - ISW

Укрінформ
Пов'язані з Кремлем рупори можуть створювати інформаційні умови для того, щоб звинуватити Захід у потенційному майбутньому конфлікті в Арктиці.

Про це йдеться узвітіІнституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Зазначається, що один із російських військових блогерів, якого Кремль і Міністерство оборони РФ нагородили за службу в російській армії, поширив пост іншого воєнкора про те, що Данія під час головування в Північному оборонному співробітництві (NORDEFCO) зосередиться на безпеці в Арктиці. Згідно з доповідями Данської служби військової розвідки та Стратегічній концепції НАТО, російська активність у регіоні названа однією з можливих причин майбутньої нестабільності в Арктиці. Автор допису назвав цю заяву Данії «непотрібною».

Начальник російського Генерального штабу генерал армії Валерій Герасимов заявив 21 грудня 2023 року, що Росія розгорнула війська в Арктиці не для демонстрації військової сили, а для забезпечення російського економічного розвитку в регіоні. А кремлівські офіційні особи, включаючи президента Росії Володимира Путіна, все частіше звинувачують західні країни в підготовці арктичних країн до конфронтації з Росією, заявляючи, що Росія була змушена відповісти реформуванням Ленінградського військового округу, щоб протистояти загрозам з боку Фінляндії та інших країн НАТО.

Аналітики вважають, що нещодавні заяви Кремля і Міноборони, а також пост пов'язаного з Міноборони Росії військового блогера можуть бути частиною зусиль Кремля зі створення інформаційних умов для звинувачення Данії та інших західних арктичних країн у будь-яких майбутніх конфліктах із Росією в Арктиці. Ці наративи відповідають заяві Путіна від 2 січня про те, що Захід є "ворогом" Росії, і що війна в Україні є екзистенційною війною Росії проти Заходу.

Інший відомий російський військовий блогер опублікував пост, стверджуючи, що наступним регіональним "спалахом" стануть країни Балтії та Північної Європи. У дописі туманно стверджувалося, що, можливо, Захід, "готує народи Балтії та Північної Європи до конфронтації з Росією", і що "балтійські та північні країни тривалий час не мали суверенітету" - відлуння кремлівських наративів про те, що невеликі держави, не мають повного суверенітету.

Читайте також: У ЗСУ спростували російський фейк про ураження ракетою бункера, де перебував заступник Залужного

"Ці інформаційні лінії тривожно схожі на виправдання, які Кремль використовував для вторгнення в Україну в 2022 році. Немає жодних ознак того, що Росія шукатиме конфлікту з НАТО в найближчому майбутньому, але Москва почала проводити подібні інформаційні операції в Україні за багато років до російських вторгнень у 2014 і 2022 роках», - резюмують аналітики.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні 2023 року уперше від початку повномасштабної війни генерали з Норвегії і Росії зустрілися в Арктиці, щоб обговорити прикордонне співробітництво та пов’язані з цим питання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-