У Радбезі ООН наголосили, що в загибелі росіян винен передусім Путін

У Радбезі ООН наголосили, що в загибелі росіян винен передусім Путін

Укрінформ
Велика Британія вказала Росії на засіданні Ради Безпеки ООН, скликаному в суботу на запит Москви через обстріл Бєлгорода, що звинувачувати в загибелі росіян слід передусім президента РФ Володимира Путіна.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це заявив під час розгляду цього питання в Радбезі політичний координатор постпредства Великої Британії при ООН Том Фіппс.

«Якщо Росія хоче, щоб когось звинуватили в загибелі росіян у цій війні, то слід починати з президента Путіна. Президент Путін несе відповідальність за відправку багатьох тисяч російських військовослужбовців на безглузду смерть», - підкреслив Фіппс.

У 2022 році Путін заявив, що його вторгнення має зупинити «геноцид» на Донбасі, проте Міжнародний суд ООН відкинув ці звинувачення, наказавши Росії негайно припинити своє вторгнення, нагадав Фіппс.

«Справжні цілі Росії були розкриті, коли вона зробила спробу подальшої незаконної анексії території України… Не зумівши перемогти Україну у воєнному відношенні, Росія перейшла до невибіркових нападів на цивільне населення», - зазначив він.

Постійний представник Франції при ООН Ніколя де Рів’єр також вказав Росії, що якби «вона не вторглася в Україну в порушення Статуту ООН, якби її війська не були присутні на українській землі, якби вона протягом багатьох місяців щодня не обстрілювала українські міста й села», то не було б потреби скликати Радбез.

Читайте також: Штати в ООН: Путін має сказати правду росіянам про ціну його війни в Україні

За словами постпреда Франції, «скликання сьогоднішнього засідання - це спосіб для Росії відреагувати на зустріч, організовану вчора на запит України. Він наголосив, що Росія, займаючи місце постійного члена, «продовжує зловживати роботою Ради Безпеки».

Виступаючи на засіданні від секретаріату ООН, помічник Генсека з питань Близького Сходу, Азії та Тихоокеанського регіону Халед Хіарі зауважив, що внаслідок російського обстрілу України 29 грудня загинули 39 осіб.

Він зазначив, що Росія продовжує свої атаки. Сьогодні надходять повідомлення про обстріли з усієї України, у тому числі з Харківської, Сумської, Миколаївської, Херсонської, Черкаської, Полтавської областей.

«Лише кілька годин тому повідомили, що місто Харків знову зазнало нападу, внаслідок чого постраждали цивільні особи і було завдано шкоди цивільній інфраструктурі», - додав Хіарі.

Він зазначив, що, за повідомленням російської влади, у Бєлгороді в суботу були вбиті щонайменше 18 цивільних осіб, ще близько сотні отримали поранення, вибухи в центрі міста призвели до пошкодження цивільної інфраструктури.

Читайте також: Кислиця в Радбезі ООН: Представник РФ – людина з ампутованою совістю, як і його керівництво

«Повідомлялося, що ці удари стали найбільш смертоносними транскордонними нападами на Російську Федерацію від моменту її повномасштабного вторгнення в Україну в лютому 2022 року, розпочатого в порушення Статуту ООН і міжнародного права», – додав він.

Військова влада РФ також повідомила про декілька нічних атак українських безпілотників у Брянській, Орловській, Курській та Московській областях, сказав Хіарі.

При цьому він зауважив, що в ООН немає можливості перевірити дані про напади та кількість жертв.

Остання серія атак «є суворим і яскравим нагадуванням про цілком реальну небезпеку подальшої ескалації і розростання цієї війни», - сказав Хіарі, вказавши на неприпустимість обстрілів цивільного населення та інфраструктури.

Російські обстріли України також засудили представники США, Японії, Албанії, Мальти та інших країн.

Читайте також: Президент Чехії: Необхідно продовжувати підтримувати Україну

Як повідомляв Укрінформ, у суботу Росія скликала термінове засідання Ради Безпеки ООН з приводу обстрілів Бєлгорода 30 грудня.

Напередодні, у п’ятницю, Рада Безпеки обговорювала на запит України масований обстріл українських міст 29 грудня, унаслідок якого загинули десятки осіб. Більшість членів Радбезу та Генеральний Секретар ООН Антоніу Гутерреш рішуче засудили ці дії Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-