Прокуратура Сербії звинувачує протестувальників у спробі змінити конституційний лад

Прокуратура Сербії звинувачує протестувальників у спробі змінити конституційний лад

Укрінформ
Вища державна прокуратура в Белграді заявила, що висуває звинувачення протестувальникам проти результатів виборів у столиці Сербії 17 грудня в спробі насильницької зміни конституційного ладу – звинувачення, яке опозиція заперечує.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Balkan Insight.

Йдеться про додаткові звинувачення, окрім раніше висунутих у порушенні правопорядку на публічному заході.

Покарання за насильницьку зміну конституційного ладу може становити від шести місяців до п'яти років позбавлення волі.

У прокураторі заявили, що семеро осіб вже визнали провину, і уклали угоду зі слідством, яка ще має бути затверджена судом.

Також прокурори звернулись до суду для додаткового утримання під вартою для 11 підозрюваних, «щоб вони не повторили те саме правопорушення протягом короткого періоду часу».

З цих 11 осіб Вищий суд у Белграді вирішив залишити чотирьох осіб під вартою максимум на 30 днів, п’ятьох осіб помістив під домашній арешт без електронного нагляду, а одну особу було звільнено з-під варти.

Мірослав Алексич, один із лідерів опозиційної коаліції «Сербія проти насильства», стверджує, що ці звинувачення є абсолютно неправдивими.

Читайте також: У Сербії протестувальники штурмували столичну мерію

Як повідомляв Укрінформ, сербська опозиція звинувачує Александара Вучича та його правлячу Сербську прогресивну партію у фальсифікації результатів виборів – через вкидання бюлетенів, підкуп виборців та інші способи. СПП, за офіційними даними, отримала на парламентських виборах понад 47% голосів та залишилася при владі.

Вибори до міської ради Белграда особливо обурили опозицію: вона заявляє, що влада масово завезла виборців із провінції, які підтримували правлячу партію.

Протести в Сербії почалися одразу після виборів 17 грудня, але заворушення сталися вперше на минулих вихідних.

Фото: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-