Після виборів у Белграді розпочалися багатотисячні протести

Після виборів у Белграді розпочалися багатотисячні протести

Укрінформ
У столиці Сербії тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти, на їх переконання, сфальсифікованих результатів міських виборів.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на АР.

"Політична напруженість у балканській країні зросла через парламентські та місцеві вибори, що відбулися в неділю. У Белграді кілька тисяч людей зібралися перед штаб-квартирою державної виборчої комісії, скандуючи "злодії", в той час як лідери опозиції подали офіційні скарги про фальсифікації на міських виборах", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що правляча Сербська прогресивна партія на чолі з президентом Александаром Вучича перемогла на парламентських виборах, що засвідчив попередній офіційний підрахунок голосів. Однак на місцевих виборах у Белграді одна з опозиційних груп заявила, що її пограбували, що вона не визнає результатів і вимагатиме повторного голосування. "У нас сотні і сотні скарг", - заявила опозиційний політик Мариніка Тепіч.

Вона та кілька інших опозиційних політиків отаборилися в будівлі, де розташована державна виборча комісія. У якийсь момент протестувальники прорвалися через паркан, що оточує будівлю, і одна молода жінка спробувала штурмувати вхід. Протестувальники закидали будівлю яйцями, помідорами і рулонами туалетного паперу.

Читайте також: Міжнародні спостерігачі заявили про порушення на виборах у Сербії

Між тим, президент Сербії виступив на державному телебаченні РТС у понеділок увечері, заявивши, що "вибори були чесними" і що він хоче "сказати людям, щоб вони не хвилювалися", і що "мир, закон і порядок запанують".

У попередній заяві місія, що складається з представників міжнародних правозахисних організацій, заявила, що голосування було "затьмарене різкою риторикою, упередженістю в ЗМІ, тиском на працівників державного сектору і зловживанням державними ресурсами".

"День виборів пройшов спокійно, але був відзначений численними процедурними недоліками, включаючи непослідовне застосування гарантій під час голосування та підрахунку голосів, часті випадки переповненості виборчих дільниць, порушення таємниці голосування та численні випадки групового голосування", - йдеться у висновках.

Як повідомляв Укрінформ, президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори.

У ніч після виборів президент Сербії Александар Вучич оголосив, що його партія перемогла на виборах у Белграді. Після підрахунку 81% голосів у Белграді було заявлено, що правляча партія отримала на 21 тис. голосів більше, ніж "Сербія проти насильства". Опозиційні політики закликали до протестів і скасування результатів виборів у столиці.

Белград з населенням 1,4 млн осіб представляє близько чверті сербського електорату, а його мер вважається одним з найвпливовіших чиновників країни.

фото ілюстративне

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-