У Сербії протестувальники штурмували столичну мерію

У Сербії протестувальники штурмували столичну мерію

Укрінформ
У сербській столиці Белграді протестувальники намагалися проникнути в будівлю мерії, поліція застосувала сльозогінний газ.

Про це повідомляє ВВС, передає Укрінформ.

Як зазначається, прихильники опозиційної коаліції "Сербія проти насильства" намагалися зламати двері белградської мерії, де розташована місцева виборча комісія. Хтось у натовпі розбив вікна у будівлі та спробував проникнути всередину. Поліція у відповідь застосувала перцевий аерозоль.

Лідери опозиції заявили, що до розбиття вікон були причетні агенти-провокатори.

Опозиційні активісти звинувачують поліцію у надмірному застосуванні сили. Один із лідерів "Зелено-лівого фронту" Радомир Лазович заявив, що поліцейські побили його і ще кількох людей кийками.

Президент Сербії Александар Вучич сказав у телезверненні, що внаслідок сутичок поранено двох поліцейських. Правоохоронці заарештували понад 35 учасників штурму мерії.

Активісти звинувачують владу у маніпулюванні результатами виборів, на яких перемогла правляча партія. Президент Александар Вучич назвав ці звинувачення є "нісенітницею і брехнею". В екстреному зверненні до нації він заявив, що заворушення були спровоковані іноземним втручанням.

Після виборів протести у Сербії відбуваються щовечора протягом тижня, однак у неділю вперше вони переросли у насильство.

Читайте також: У Сербії сьому ніч тривають протести проти результатів виборів

Як повідомляв Укрінформ, президент Сербії Александар Вучич 1 листопада розпустив парламент і призначив на 17 грудня 2023 року дострокові парламентські та місцеві вибори.

У ніч після виборів Вучич оголосив, що його партія перемогла на виборах у Белграді.

Після цього у сербській столиці тисячі людей вийшли на вулиці, протестуючи проти сфальсифікованих, на їхню думку, результатів міських виборів.

Фото: ANADOLU VIA GETTY IMAGES

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-