Росія отримує санкційні товари через посередників у Китаї, Марокко і Туреччині - NYT

Росія отримує санкційні товари через посередників у Китаї, Марокко і Туреччині - NYT

Укрінформ
Російська влада та компанії після запровадження західних обмежень почали закуповувати телекомунікаційне обладнання та мікрочипи для систем озброєння і дронів через мережу посередників у Китаї, Марокко та Туреччині.

Про це повідомляє The New York Times, передає Укрінформ.

"За 22 місяці від початку війни в Україні Росія значною мірою продовжувала отримувати технології, необхідні для підтримки економіки. Після того як експортні обмеження та корпоративні заборони спочатку призвели до перебоїв у торгівлі, російські постачальники знайшли лазівки та обхідні шляхи. Майже все комерційне обладнання, включаючи основне телекомунікаційне, засоби спостереження, мікрочипи для передових обчислювальних систем і систем озброєння, а також дрони, було не надто важко отримати", - йдеться у публікації.

За інформацією видання, яке посилається на витік електронних листів російського уряду, торгових документів і записи онлайн-розмов між російськими інженерами, РФ звернулася до країн, які зайняли нейтральну позицію у війні проти України, як-от Марокко та Туреччина, і використовує їхні порти, щоб отримувати необхідні товари, які далі перевантажують на інші судна, що прямують до РФ.

Після цього заборонені технологічні продукти стали доступними для купівлі у відомих постачальників і на простих у використанні сайтах електронної комерції, таких як Nag, OCS Distribution, 3Logic Distribution і 4Telecom. Зокрема, російська телеком-компанія Convex таким чином закуповувала обладнання для управління ФСБ в Єкатеринбурзі, сказано у статті.

Зокрема, російський інтернет-магазин Nag з початку повномасштабного російського вторгнення в Україну закупив високотехнологічну продукцію компаній зі США на $100 млн, а з Китаю лише цього року на $150 млн.

У листах російських чиновників говориться, коли і як перевантажуватимуться товари, де можна ремонтувати судна, що ходять під російським прапором, а також зазначається, що турецькі порти приймають оплату в рублях.

Як пише видання, за допомогою низки посередників Росія отримує продукцію західних компаній, зокрема, Cisco, HP, Juniper, Ericsson й Nokia. Ці компанії або відмовилися від коментарів, або заявили, що імпорт в Росію з ними не узгоджували.

Читайте також: Штати про санкції ЄС: ми координуємо наші дії та продовжимо посилювати тиск на Росію

Як повідомляв Укрінформ, керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Кирило Буданов вважає, що російська економіка в умовах війни протримається лише до 2025 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-