Німецька бригада у Литві захищатиме східний фланг НАТО - Пісторіус

Німецька бригада у Литві захищатиме східний фланг НАТО - Пісторіус

Укрінформ
Розгортання бригади Бундесверу в Литві засвідчує готовність Німеччини захищати весь східний фланг НАТО.

Про це заявив міністр оборони ФРН Борис Пісторіус на спільній з литовським колегою Арвідасом Анушаускасом пресконференції у Вільнюсі після підписання відповідної дорожньої карти, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми готові захищати територію Литви… Ми в Німеччині усвідомили безпекові реалії і посилаємо чіткий сигнал усім, хто почувається в небезпеці… Ми беремо на себе відповідальність і роль лідера на східному фланзі НАТО», - сказав Пісторіус.

Читайте також: Європейцям, можливо, доведеться компенсувати брак підтримки України з боку США – Пісторіус

Він зауважив, що постійний контингент Бундесверу в іншій країні буде розгорнутий уперше: досі німецькі військові виконували за кордоном лише тимчасові місії на ротаційній основі. Пісторіус назвав це інвестицією в майбутнє.

Згідно з підписаною 18 грудня дорожньою картою німецький контингент складатиметься з 4800 військових і близько 200 цивільних працівників. Уже розпочинається розбудова інфраструктури, створення комфортних умов для проживання родин військових неподалік від Вільнюса і Каунаса.

Міністр оборони Литви подякував німецьким партнерам і зауважив, що найбільшою загрозою для всіх держав регіону є російська агресивна політика.

Читайте також: Голова Бюро нацбезпеки РП: Східний фланг НАТО за три роки має бути готовим стримувати агресію Росії

Пісторіус у червні вперше оголосив про плани щодо розгортання німецької бригади у Литві. Це флагманський проєкт у контексті політики безпеки, поштовхом до якого стала загарбницька війна Росії проти України.

У другому кварталі 2024 року розпочне роботу передове командування бригади в Литві, яке до кінця року має перерости у штаб формування. У 2025 році бригада має бути остаточно сформована, після чого розпочнуться її перші тренування. Повної боєздатності бригада досягне до кінця 2027 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-