Поліція Фінляндії вимагає арешт для бойовика банди «Русич» за воєнні злочини в Україні

Поліція Фінляндії вимагає арешт для бойовика банди «Русич» за воєнні злочини в Україні

Укрінформ
Центральна кримінальна поліція Фінляндії вимагає заарештувати росіянина Воїслава Тордена (він же Ян "Слов'ян" Петровський) за підозрою у скоєнні воєнних злочинів в Україні.

Про це повідомляє Yle, передає Укрінформ.

Згідно з ордером на арешт, ймовірні злочини було скоєно у 2014-2015 роках.

У повітовому суді Гельсінкі повідомили, що засідання у справі відбудеться у понеділок, 18 грудня, у другій половині дня.

Заступник генпрокурора Юкка Раппе раніше ухвалив рішення розпочати попереднє розслідування ймовірних злочинів Тордена в Україні. За його словами, слідство пройде у Фінляндії, оскільки за рішенням Верховного суду Торден не може бути екстрадований до України.

Торден заперечує всі звинувачення.

Читайте також: У Фінляндії почали перевірку терориста банди «Русич», якого підозрюють у злочинах в Україні

Як повідомляв Укрінформ, фінські прикордонники затримали Тордена, також відомого як Яна "Слов'яна" Петровського, 20 липня 2023 року в аеропорту Гельсінкі-Вантаа біля виходу на посадку на рейс до Ніцци. Наступного дня повітовий суд Гельсінкі взяв його під варту на підставі закону про іноземців.

На початку грудня Верховний суд Фінляндії ухвалив рішення звільнити його з-під варти. Того ж дня стало відомо, що прикордонна служба Фінляндії його затримала. Після цього Центральна кримінальна поліція Фінляндії розпочала дослідчу перевірку щодо Воїслава Тордена, якого підозрюють у злочинах в Україні.

Торден занесений до списку санкцій ЄС під своїм іншим ім'ям Ян Петровський, йому заборонений в'їзд і до Фінляндії. У списку санкцій ЄС зазначено, що Петровський обіймав посаду командира неонацистської ДШРГ "Русич". Україна звинувачує Петровського в жорстокості щодо полонених українських солдатів. Він, однак, змінив ім'я і зумів в'їхати до Фінляндії за новими документами.

Фото: Emmi Korhonen / Lehtikuva

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-