Міністри ЄС можуть затвердити нові санкції проти Росії, Австрія зняла застереження - ЗМІ

Міністри ЄС можуть затвердити нові санкції проти Росії, Австрія зняла застереження - ЗМІ

Укрінформ
Рада міністрів ЄС може формально затвердити новий 12-й пакет санкцій проти Росії у п’ятницю.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє австрійське інформагентство АРА.

"Глави держав та урядів ЄС схвалили 12-й пакет санкцій проти Росії. Це випливає з висновків саміту ЄС щодо України, які були опубліковані в четвер увечері. Однак, за словами речниці Ради, сам пакет ще має бути формально затверджений Радою міністрів країн-членів – це може відбутися у п'ятницю", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що Австрія все ж зняла своє "застереження щодо перевірки" і погодилася з висновками саміту ЄС.

Читайте також: Лідери країн ЄС погодили 12-й пакет санкцій проти Росії - Єрмак

Напередодні АРА повідомило, що посли ЄС у вівторок не змогли домовитися про спільну позицію щодо 12-го пакету санкцій проти Росії через позицію Австрії, яка захотіла провести юридичну експертизу нового пакету перед його погодженням.

За даними міжнародного інформагентства Reuters, блокування Австрією рішення щодо нових санкцій проти РФ було спричинено тим, що офіційний Відень зайняв сторону банківської групи "Райффайзен Банк Інтернаціональ" (RBI), найбільшого західного банку у Росії. Останній домагається виключення свого імені з українського списку "міжнародних спонсорів війни" НАЗК, який покликаний присоромити компанії, що ведуть бізнес в РФ і таким чином підтримують воєнну машину Москви, наприклад, сплачуючи податки.

За словами співрозмовника агентства, раніше в жовтні міністр закордонних справ Австрії Александр Шалленберг на зустрічі європейських міністрів у Києві відкрито розкритикував цей чорний список. Австрійські чиновники висловлювали свою стурбованість цим списком також у Брюсселі, в тому числі на зустрічах чиновників і дипломатів ЄС протягом останніх тижнів. Крім того, посланці RBI також зустрічалися з представниками НАЗК України, яке складає список, щоб обговорити, як виключити австрійський банк з нього.

Згідно з Reuters, хоча текст 12-го пакету санкцій був узгоджений усіма країнами-членами на початку цього тижня, Австрія не давала свого остаточного схвалення до кінця четверга.

Читайте також: Україна сподівається на ухвалення ЄС 12-го пакета санкцій проти Росії до Різдва

Як зазначає інформагентство, новий пакет санкцій включає, зокрема, пряму заборону на імпорт непромислових алмазів з Росії з 1 січня 2024 року та поетапну заборону на імпорт алмазів з третіх країн, починаючи з березня, що узгоджується з країнами "Групи семи" (G7).

Інші обмежувальні заходи включають посилення вимог до компаній з метою дотримання встановленого G7 граничного рівня цін на російську нафту. Пакет також додає заходи, спрямовані на запобігання отриманню Росією товарів подвійного призначення, зобов'язуючи компанії ЄС змушувати своїх контрагентів по певних товарах підписувати контракти, що забороняють реекспорт до РФ.

Також в нього було включено процедуру повідомлення для російських громадян або юридичних осіб в Росії, які бажають переказати понад 100 тис. євро за межі ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, раніше керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак повідомив, що лідери країн Європейського Союзу погодили 12-й пакет санкцій проти Росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-