Україна сподівається на ухвалення ЄС 12-го пакета санкцій проти Росії до Різдва

Україна сподівається на ухвалення ЄС 12-го пакета санкцій проти Росії до Різдва

Укрінформ
Україна розраховує на ухвалення Європейським Союзом 12-го пакета санкцій проти Росії до Різдва і сподівається, що він включатиме більш жорсткі обмеження на граничну ціну на нафту та заходи, спрямовані проти спроб Росії обминути санкції ЄС.

Про це сказав радник керівника Офісу Президента Владислав Власюк у Брюсселі за підсумками робочих візитів до ряду європейських столиць, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Цей «санкційний тур», як я його називаю, розпочався в понеділок з Братислави, потім – Прага, Стокгольм, і сьогодні Брюссель. Всюди я мав ряд зустрічей з чиновниками, які займаються та відповідають за санкційну політику відповідних урядів. Ми говорили про санкції, про підтримку 12-го санкційного пакета ЄС та про деякі інші ідеї: яким чином зробити санкції більш ефективними і як завдати більше страждань та болю для Російської Федерації», - зазначив Власюк.

Він зауважив, що за очікуваннями до 12-го санкційного пакета будуть включені близько 140 офіційних осіб з РФ, у тому числі й відповідальні за депортацію українських дітей. До санкційного переліку ЄС мають увійти також особи, пов’язані із військово-промисловим комплексом РФ, а також деякі інші категорії, включно з російськими пропагандистами.

У вимірі секторальних санкцій головна увага приділятиметься підвищенню їх ефективності. Зокрема, це стосується запровадження нових інструментів для введення більш жорсткої цінової «стелі» для російської нафти, заборони на продаж танкерів для Росії або придбання російських танкерів.

Читайте також: Країни G7 узгодили введення санкцій щодо російських алмазів

«Положення «не для Росії» у приватних контрактах буде спрямоване саме на боротьбу з оминанням санкцій. Дійсно, ми бачимо велике зростання реекспорту з третіх країн до Російської Федерації багатьох підсанкційних товарів. Ми сподіваємося, що ця позиція залишиться у санкційному пакеті. Якщо цей пакет буде прийнятий у цьому вигляді, як ми сподіваємося, до Різдва, то з якогось моменту жоден з європейський контрагентів не зможе не включати положення «не для Росії» до своїх контрактів на експорт будь-яких таких товарів», - наголосив радник глави ОП.

Окремий розділ санкцій, за його словами, стосуватиметься конфіскації суверенних російських фінансових активів. Ідеться про механізми конфіскації в інтересах України нарахованих відсотків від заморожених в ЄС російських активів - це близько 3 мільярдів євро на рік. Водночас Україна не знімає з порядку денного та разом із партнерами продовжує шукати шляхи для конфіскації всіх російських суверенних активів.

За словами Власюка, використання конфіскованих фінансових ресурсів РФ буде пов’язане з Ukrainian Facility - фондом, що створений для відшкодування втрат, завданих Україні. Щодо необхідності використання заблокованих на Заході російських суверенних активів, за його словами, є консенсус між країнами-членами ЄС.

«Російські діаманти – це справа, яка погоджується не на рівні Європейського Союзу, а на рівні G7. Думаю, що це положення має бути включене до санкційного пакета, і зараз шанси на те, що воно там з’явиться, є дуже високими», - додав Власюк.

Як повідомлялося, від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну ЄС застосував проти Росії 11 пакетів індивідуальних та секторальних економічних санкцій.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-