Фінляндія відкрила два пункти пропуску на кордоні з Росією

Фінляндія відкрила два пункти пропуску на кордоні з Росією

Укрінформ
Два прикордонні переходи на східному кордоні Фінляндії з Росією - Ваалімаа та Ніірала - відновили роботу з 14 грудня.

Про це повідомляє фінський мовник Yle, передає Укрінформ.

Найбільш завантажений прикордонний фінський перехід на східному кордоні Ваалімаа відкрився опівночі. До відкриття там зібралося близько п'ятдесяти машин. До 8-ї години ранку кордон із Росією перетнули 324 особи. До Фінляндії прибули 124 особи. Більшість тих, хто перетинає кордон, мали подвійне громадянство або посвідку на проживання.

До Фінляндії поки що не прибуло жодного прохача притулку (масова поява яких на кордоні із РФ стала причиною закриття прикордонних постів). За словами начальника пункту прикордонного контролю Ваалімаа Юссі Пеккала, прикордонники готові до різних сценаріїв, у тому числі й приїзду прохачів притулку.

Прикордонний перехід Ніірала відкрився для руху о 8-й годині ранку. Вже до початку роботи на кордоні зібралася черга з 15 автомобілів. Усі мали фінські номери.

Читайте також: В Естонії завершили будівництво 40-кілометрового паркану на кордоні з РФ

Як повідомляв Укрінформ, за даними глави МВС Фінляндії Марі Рантанен, рішення про відкриття двох пунктів пропуску діятиме до 14 січня 2024 року. При цьому фінський уряд уважно стежить за подіями на східному кордоні, і в разі необхідності кордон може бути знову швидко закритий.

Представник Прикордонної служби Мікко Лехмус додав, що Європейське агентство прикордонної та морської безпеки Frontex допомагає фінським прикордонникам патрулювати кордон. За словами Лехмуса, відкривають саме ці два пункти, щоб люди, які живуть по обидва боки кордону, могли відвідувати своїх родичів.

6 листопада стало відомо, що Фінляндія закриває чотири пункти пропуску на кордоні з РФ у відповідь на зростання кількості прохачів притулку.

Пізніше стало відомо, що Фінляндія повністю закриє кордон із Росією на період з 30 листопада до 13 грудня.

Також Фінляндія розірвала угоду про прикордонну співпрацю з Росією, укладену у 2012 році.

Фото: Kalle Purhonen / Yle

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-