Чехія збільшує витрати на оборону - не менш як 2% ВВП

Чехія збільшує витрати на оборону - не менш як 2% ВВП

Укрінформ
Протягом 2022-23 років Чехія активно опікувалася як підвищенням власної обороноздатності та збільшенням виробництва зброї, так і допомогою Україні.

Результати перших двох років роботи міністерка оборони Чеської Республіки Яна Чернохова представила на сайті свого відомства, передає Укрінформ.

У 2023 році Чехія збільшила витрати на оборону до 111,8 млрд чеських крон, що становить 1,53% ВВП і ухвалила новий закон про фінансування оборони держави, який щорічно гарантує не менше 2% ВВП для оборони, йдеться у презентації.

На 2024 рік витрати на оборону сягнуть 151,2 млрд.

«Оборонний бюджет на 2024 рік вперше в новітній історії був складений на засадах гарантованого законом обсягу витрат на оборону, що дозволяє планувати і фінансувати значні стратегічні проєкти всього циклу. Таким чином ми виконуємо програмну заяву уряду про витрати на оборону не менше 2% ВВП», - пообіцяла міністерка, зазначивши, що досягнення цільового показника оборони в 2% ВВП не є просто зобов’язанням перед НАТО Альянсу, але мінімумом для забезпечення власної оборони і безпеки.

Читайте також: Оборонні видатки країн ЄС цьогоріч становлять майже €270 мільярдів – Мішель

Міноборони тепер буде зобов’язане надавати уряду перелік стратегічних оборонних проєктів на наступні 3 роки, що забезпечить стабільність їх фінансування та прозорість. Уже відбуваються проекти модернізації сухопутних військ і авіації, зокрема, через плани придбати 24 надзвукових літаки 5-го покоління F-35 та підписання контрактів на закупівлю 246 бойових машин піхоти CV90. Розпочато переговори з Німеччиною та іншими країнами про спільну закупівлю найсучасніших танків Leopard 2А8. Прискорено закупівлю ЗРК, засобів радіоелектронної боротьби, боєприпасів, стрілецької зброї тощо.

Особливий акцент Чернохова зробила на розвитку оборонної промисловості та кооперації з зарубіжними партнерами у виробництві озброєнь, адже «інвестиції в оборону є інвестиціями в економіку».

Чехія посилює захист східного флангу НАТО в рамках бойових груп у Словаччині, Литві та Латвії. Країна розширила чинні повноваження для операції збройних сил і військової поліції за кордоном, що дозволило підтримати діяльність Міжнародного кримінального суду в розслідуванні злочинів, вчинених Росією під час агресії проти України.

Було збільшено чисельність інструкторів місії допомоги ЄС, які проводять навчання українських військових за межами території Чехії та збільшено термін перебування спеціалістів з інших країн на території Чехії для потреб підготовки українських солдатів (підготовлено понад 3500 тисячі).

Чеська Республіка від самого початку повномасштабної війни постачала військову техніку та обладнання для Збройних Сил України, загальна вартість їх сягнула 6,2 млрд чеських крон.

Надавалась військова допомога через посольство України, зокрема, через краудфандинг, який зібрав уже понад 1,73 мільярда чеських крон. Міноборони ЧР допомогло скоординувати комерційні поставки, вартість виданих ліцензій сягнула близько 117,56 мільярдів чеських крон. Сума вже реалізованих проєктів становить приблизно 51,2 млрд.

У 2022 і 2023 роках міністерства оборони та закордонних справ ЧП внесли приблизно 87 мільйонів чеських крон до комплексного пакету допомоги Україні, готується ще один внесок у розмірі приблизно 60 мільйонів чеських крон.

Чеське МО уклало з Міністерством стратегічної промисловості України Меморандум про взаєморозуміння, що забезпечить більш тісну співпрацю, особливо в ремонті, технічному обслуговуванні та розвитку озброєння, розробки та модернізації боєприпасів і ремонту бронетехніки.

Читайте також: Прогноз на другу воєнну зиму: буде складно, але з перспективами для ЗСУ

Разом з Данією та Нідерландами відбувається співпраця щодо надання Україні терміново необхідного військового обладнання і боєприпасів.

До того ж, Міноборони прихистило в своїх приміщеннях чимало українських біженців, а в шпиталях лікуються воїни ЗСУ.

«З точки зору кількості та спектру поставленої військової техніки Чехія належить до одного з найбільших «постачальників» Україні. Наша допомога чітко демонструє солідарність та відповідальність Чеської Республіки та посилює сприйняття нас партнерами в НАТО та ЄС», - йдеться у презентації.

Очільниця МО зазначила, що на тлі погіршення безпекової ситуації у світі, зокрема, варварської війни Росії в Україні, чергового конфлікту на Близькому Сході, зростання напруги в Азії, а також в Африці, де після переворотів у Малі та Нігері місцеві хунти об’єднуються з Росією, зростання загрози міграційних хвиль, треба інвестувати в оборону.

«Ми не лякаємо війною. Ми хочемо, щоб наша країна й надалі була однією з найбезпечніших країн у світі та була здатна захистити під час кризи своїх громадян», - написала Чернохова, яка очолила Міністерство оборони 18 грудня 2021 року.

Раніше чинний уряд ЧР затвердив нову Оборонну стратегію Чехії, яка підкреслює залучення всього уряду та всього суспільства до захисту країни. Готується до затвердження концепція побудови армії Чеської Республіки до 2035 року.

Фото з відкритих джерел

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-