Чехія пропонує «звузити» Шенгенський простір для російських дипломатів

Чехія пропонує «звузити» Шенгенський простір для російських дипломатів

Укрінформ
Чеська Республіка послідовно виступає за посилення санкцій проти країни-агресора Росії і одним з кроків пропонує обмеження можливостей російським дипломатам і членам їх сімей пересуватися державами Шенгенського простору.

Про це сказав перед початком зустрічі голів МЗС країн ЄС у Брюсселі в понеділок очільник чеської дипломатії Ян Ліпавський, передає кореспондент Укрінформу.

Ліпавський констатував із жалем, що члени ЄС досі не просунулися щодо 12-го пакету санкцій проти РФ. Позиція ЧР, зазначив він, залишається чіткою щодо необхідності посилення санкційного тиску, Прага також внесла свої власні пропозиції, зокрема, поза рамками цього пакету.

Читайте також: Чехія повністю підтримує вступ України до Євросоюзу - глава МЗС

«Ми прибули з власним компонентом санкційного режиму - це обмеження Шенгенського простору для російської дипломатії», - пояснив Ліпавський і додав, що європейські країни мали би це зробити також з міркувань суто власної безпеки.

Відповідаючи на запитання щодо перспектив схвалення пізніше цього тижня на Раді ЄС рішень щодо початку переговорів про вступ для України, Ліпавський не став робити прогнозів, зауваживши, що «атмосфера сповнена очікування» і невідомо, як пройде зустріч голів держав і урядів Євросоюзу з огляду на вже оприлюднену Будапештом позицію, з якою приїде в Брюссель прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан. Водночас чеський міністр закликав не впадати в крайнощі та бачити все в однозначному світлі.

«Важко прогнозувати, яким буде результат Європейської Ради. Але неправильно розглядати питання під кутом «чорно-біле чи або-або». Дуже часто ці зустрічі завершуються тим, що досягається певний компроміс, політична згода», - сказав він, коментуючи можливість блокування питання про початок переговорів.

Читайте також: Чехія проти будь-якого перемир’я, яке лише відкриє Росії шлях до переозброєння - глава МЗС

Ліпавський нагадав, що Прага виступає за те, щоб Україна мала можливість стати одного дня членом ЄС після виконання всіх необхідних умов.

«Саме за це, а також за безпеку Європи сьогодні воюють українці. І треба їм у цьому максимально допомагати та усувати проблеми, які стоять на цьому шляху», - сказав дипломат.

Як повідомлялося, Європейська комісія 8 листопада рекомендувала Єврораді відкрити переговори про вступ України і Молдови до ЄС. 14 грудня Єврорада має розглянути питання про початок переговорів про вступ України до ЄС. 11 грудня, напередодні цієї зустрічі лідерів, міністри закордонних справ країн ЄС обговорюють у Брюсселі продовження підтримки України у війні проти Росії. Це їх остання зустріч цього року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-