ЄС наступного тижня «розморозить» €10 мільярдів для Угорщини - The Guardian

ЄС наступного тижня «розморозить» €10 мільярдів для Угорщини - The Guardian

Укрінформ
Очікується, що наступного тижня, 12 грудня, Європейська комісія надасть Угорщині 10 мільярдів євро із коштів ЄС, що становить приблизно третину загального фінансування країни, яке було "заморожене" до тих пір, поки Угорщина не проведе необхідні реформи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє The Guardian.

Дипломати стверджують, що "розмороження" 10 млрд євро для Угорщини станеться не через "шантаж" прем'єр-міністра Орбана, який неодноразово погрожував заблокувати переговори щодо вступу України до ЄС на саміті лідерів наступного тижня, а через виконання Угорщиною реформ.

"Вперше Угорщина фактично реагує на наші запити, і вона зробила все, що стосується незалежності судової системи, тому гроші будуть вивільнені", – сказало джерело видання.

Решта фінансування залишатиметься "замороженим" через невідповідність певним критеріям верховенства права.

Читайте також: Кожен залишився при своєму: Орбан повідомив, що провів зустріч із Макроном

У грудні минулого року було висунуто чотири умови щодо незалежності судової влади, і уряд Угорщини заявив, що задовольнив запити Єврокомісії.

Водночас угорське громадянське суспільство, а також низка євродепутатів стверджують, що Угорщина не повністю завершила потрібні реформи.

Прем'єр-міністр Бельгії Александер де Кроо вважає, що голова Євроради Шарль Мішель та інші лідери країн ЄС роблять необхідне для того, щоб засідання ради наступного тижня було продуктивним. Він також висловив сподівання, що члени ЄС знайдуть рішення стосовно початку переговорів про вступ України до ЄС.

"У нас були важкі моменти в минулому, і ми завжди знаходили вихід. Вкрай важливо, щоб ЄС продовжував підтримувати Україну як у фінансовому, так і у військовому плані", – сказав де Кроо.

Як повідомлялося, Орбан у листі до президента Європейської Ради Шарля Мішеля закликав не виносити на порядок денний саміту Євросоюзу рішення стосовно макрофінансової допомоги Україні та переговорів про її вступ до ЄС.

Пізніше офіційний представник ЄС повідомив, що Мішель скоротить свою поїздку до Китаю, оскільки прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує зірвати саміт лідерів ЄС наприкінці року.

14 грудня Європейська рада має розглянути питання про початок переговорів про вступ України до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-