Росія усупереч санкціям ЄС збільшила прибуток від продажу нафти - Bloomberg

Росія усупереч санкціям ЄС збільшила прибуток від продажу нафти - Bloomberg

Укрінформ
Щомісячний прибуток Москви від експорту нафти зараз більший, ніж був до вторгнення в Україну, що підкреслює неефективність санкційної політики країн заходу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє агенція Bloomberg.

Згідно з повідомленням, санкційна політика встановлення стелі для цін на російську нафту спонукала зростання так званого тіньового флоту, який став альтернативою для купівлі російської нафти в обхід санкцій.

Зокрема, офіційні митні дані Індії показують: ціна, сплачена за російську нафту, в середньому становила 72 долари за барель цього року. Згідно з даними Інституту KSE, що входить до Київської школи економіки, це на 12 доларів вище за ціни, заявлені на експортній точці в Росії.

Саме тіньовий флот став так званою альтернативою для купівлі російської нафти в обхід санкцій.

Цьогоріч близько 45% російського експорту нафти здійснювалося через тіньові схеми, що закріпило цей метод як ефективний до того моменту, поки країни заходу не знайдуть ефективної протидії.

"Надходження від податку на прибуток, чисті доходи РФ від продажу нафти у жовтні склали 11,3 млрд доларів, що становить 31% від загального обсягу чистих прибутків бюджету країни за місяць. Це найвищий показник з травня 2022 року і він перевищив будь-який інший місяць за рік до вторгнення до України", – йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна сподівається на ухвалення ЄС 12-го пакета санкцій проти Росії до Різдва

Як протидію цьому, нині міністерство фінансів США має за мету підвищити витрати РФ на транспортування нафти.

Як повідомлялося, до міжнародної коаліції країн, відомої як Price Cap Coalition, входять Сполучені Штати, інші країни G7, члени Європейського Союзу, а також Австралія. Вони погодилися заборонити імпорт сирої нафти та нафтопродуктів російського походження вище цінового ліміту.

 Фото: Angus Bennett/Bloomberg

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-