КНДР і Росія використовують для торгівлі зброєю спеціальну економічну зону на кордоні - Reuters

КНДР і Росія використовують для торгівлі зброєю спеціальну економічну зону на кордоні - Reuters

Укрінформ
Спеціальна економічна зона (СЕЗ) «Расон» у Північній Кореї, де фактично дозволений обмежений капіталізм, перетворюється на епіцентр зростаючої торгівлі КНДР із Росією, включно з постачанням зброї для війни Москви в Україні.

Про це йдеться в матеріалі Reuters, передає Укрінформ.

СЕЗ «Расон» (Rason Special Economic Zone), із багатоквартирними будинками та бурхливими ринками з імпортними товарами, створена на початку 1990-х на сході країни на кордоні з Китаєм і Росією, була місцем мрії для багатьох жителів Північної Кореї, доки нові санкції та закриття кордонів під час пандемії COVID-19 не зупинили тут майже всю торгівлю і туризм.

Проте останніми місяцями з’явилися явні ознаки того, що ця територія готова до поновлення активної діяльності: вперше з 2018 року там почали причалювати кораблі, а супутникові зображення свідчать про сплеск торгівлі як із порту, так і з залізничної лінії до Росії.

Експерти з Південної Кореї та Японії вказують, що головним рушієм відновлення активності в Расоні є стрімке поглиблення співпраці КНДР саме із Росією, а не Китаєм із його значно більшою економікою та глибшими історичними зв’язками з Північною Кореєю.

Читайте також: КНДР розгортає військові пости на кордоні з Південною Кореєю

Аналітики зазначають, що на тлі війни в Україні Північна Корея і Росія стають дуже близькими, і СЕЗ у Расоні з її готовою інфраструктурою дозволить цим двом країнам швидко наростити обсяги торгівлі.

Зокрема, через Расон Росія може постачати КНДР більше вугілля, нафти та борошна, а також відправляти до Північної Кореї більше туристів. До того ж, якщо північнокорейським робітникам дозволять знову їхати на заробітки в РФ, вони матимуть більше можливостей надсилати російські товари, ліки та інше родичам додому.

Reuters зауважує, що минулого року 97% усієї зовнішньої торгівлі КНДР припадало на Китай, а нинішній розподіл встановити складно, оскільки Федеральна митна служба РФ призупинила публікацію статистики зовнішньої торгівлі.

Водночас у грудні минулого року Росія вперше від 2020-го поновила експорт нафти до Північної Кореї і до квітня експортувала через Расон близько 67,3 тис. барелів. Найближчим часом російські поставки через СЕЗ «Расон», як очікується, зростатимуть швидкими темпами, а номенклатура продукції постійно розширюватиметься, в тому числі за рахунок деревини та продовольства.

Читайте також: США домовилися з Південною Кореєю посилити тиск на Росію через передачу технології КНДР

Окрім комерційної продукції, переконані фахівці, Расон також використовується для поставок північнокорейської зброї до Росії. На це вказують супутникові зображення місцевого порту з російськими військовими кораблями, пов’язаними з системою матеріально-технічного забезпечення армії РФ, які від серпня часто заходять у цей порт. Вважається, що цими кораблями з Північної Кореї до Росії перевозять зброю, зокрема транспортували 2000 контейнерів, у яких могли бути артилерійські снаряди та ракети малої дальності.

Спостерігачі також встановили, що з кінця минулого року на залізничній станції Туманган у Расоні, яка має сполучення з Росією, триває підвищена активність, а після візиту у Пхеньян у липні міністра оборони РФ Сергія Шойгу на залізничних коліях стало значно більше товарних вагонів.

Расон, найстаріша і найбільша із 29-ти зон економічного розвитку Північної Кореї, займає центральне місце в прагненні країни залучити іноземні інвестиції. Це місце розташоване на перетині кордону КНДР із китайською провінцією Цзілінь та Приморським краєм РФ і має вихід до Жовтого моря.

У цьому районі є три вантажні порти, два з яких використовують китайські компанії і один – російська.

За даними західних експертів, район СЕЗ «Расон» повністю оточений електрифікованим парканом завдовжки понад 56 км.

Як повідомляв Укрінформ, Росія і Північна Корея продовжують активно зближуватись. За підсумками проведеного в Пхеньяні 10-го засідання міжурядового Комітету зі співпраці в торгівлі, економіці, науці та технологіях сторони домовились розширювати співробітництво в цих галузях.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-