Держполіція Латвії: Наліпки «Я русский» на машинах - неприпустимі

Держполіція Латвії: Наліпки «Я русский» на машинах - неприпустимі

Укрінформ
Державна поліція Латвії заявила, що розміщення провокаційних написів російською мовою на автомобілях, зокрема стікерів "Я русский", "Я русская" є неприпустимими, тому правоохоронні органи мають право наказати їх негайно видалити.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Delfi.

"З огляду на геополітичну ситуацію зараз, воєнні дії Росії проти України, а також загальний контекст, неприпустимі будь-які прославляння військової агресії, у тому числі розміщення на транспортних засобах потенційно провокаційних написів російською мовою, таких як "Я русский / Я русская", — повідомляє пресслужба Держполіції.

Читайте також: Пропозицію залишити Латвію до кінця осені надішлють цього тижня 3,5 тисячі громадян РФ

За її твердженням, подібні написи, можливо, є вихвалянням військової агресії або висловлюванням підтримки воєнних злочинів, скоєних країною-агресором в Україні.

Співробітники поліції можуть вимагати негайно видалити такі наклейки, а також просити пояснити власника авто, якою була його мета та мотивація.

«При виявленні правопорушення особи можуть бути притягнуті до адміністративної відповідальності у зв'язку з прославлянням військової агресії або воєнних злочинів. Державна поліція також одночасно закликає мешканців повідомляти, якщо виявлено автомобілі з такими написами, зателефонувавши до поліції за номером 110», - заявили у Держполіції.

Читайте також: Латвія закриває один із двох КПП на кордоні з Білоруссю

Раніше в соцмережах були розміщені фото, на яких зображено машину латвійської реєстрації з написом "Я русская". Зображення викликало обурення користувачів - вони закликали правоохоронні органи "діяти активніше".

Перед тим національний мовник Естонії ERR також повідомив, що аналогічні наклейки були помічені в Естонії — місцева поліція наказала водіям позбутися стікерів, загрожуючи арештом автомобіля та адміністративним штрафом.

Читайте також: Естонія закрила в'їзд для автомобілів із російськими номерами

Цей своєрідний флешмоб, наклейки "Я русский" на задньому склі автомобіля, почав поширюватися в Таллінні та інших містах Естонії минулого тижня. Відео та фото таких автомобілів призводили до перепалок у соціальних мережах. У суботу ввечері був зафіксований перший випадок хуліганських дій з боку людей, які робили подібні наклейки.

Читайте також: Фінляндія вводить заборону на в'їзд російських автомобілів

Станом на 25 вересня, естонські поліцейські попросили близько 20 водіїв видалити цей напис. В одному з випадків розпочато провадження, оскільки, крім такого напису, на машині був наклеєний російський прапор.

Читайте також: Норвегія також закриє в'їзд для автомобілів із російськими номерами

Як повідомлялося, протягом вересня Латвія, Литва та Естонія закрили в'їзд на свою територію для власників російських автомобілів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-