У Росії фонд «Свободная Бурятия» оголосили «небажаною» організацією

У Росії фонд «Свободная Бурятия» оголосили «небажаною» організацією

Укрінформ
Генеральна прокуратура Росії визнала небажаною діяльність неурядової організації Free Buryаtia Foundation/ Фонд "Свободная Бурятия", зареєстрованої в США.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на Телеграм-канал відомства.

У прокуратурі називають Фонд «псевдоправозахисною організацією» та стверджують, що керівники організації постійно мешкають у США, Чехії, Польщі, Великобританії.

«Під виглядом "просвітницької" діяльності вони роблять спроби створення інформаційних загроз, організації масових протестних акцій на території Бурятії, розширення кола осіб, які підтримують можливі сепаратистські настрої серед жителів республіки», - заявляє російська генпрокуратура.

Читайте також: У Росії оголосили «небажаною» організацією Conflict Intelligence Team

Фонд «Свободная Бурятия» був створений невдовзі після початку Росією повномасштабної війни в Україні та виступає з критикою військових дій. Також він допомагає військовим із республіки розривати контракти з міноборони РФ. Під час мобілізації в Росії Фонд «Свободная Бурятия» допомагав уникнути призову та повернутися з фронту.

Як повідомляв Укрінформ, у липні 2022 року сайт Фонду у Росії заблокували після того, як він повідомив про повернення з України бурятських військових, які відмовилися воювати. У березні 2023 року мін'юст РФ оголосив фонд «іноземним агентом».

Читайте також: Суд у Росії ліквідував правозахисну організацію «Сахаровський центр»

До реєстру небажаних у Росії з 2015 року внесено понад 100 організацій. Серед них міжнародні та російські експертні та правозахисні центри, громадські організації, ЗМІ, російські опозиційні та релігійні об'єднання.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-