У Польщі викрили групу українських біженців, завербованих Росією для диверсій - ЗМІ

У Польщі викрили групу українських біженців, завербованих Росією для диверсій - ЗМІ

Укрінформ
Польські правоохоронці викрили групу завербованих спецслужбами РФ біженців з України, які мали стежити за перевезенням озброєнь до нашої країни та готувати диверсії на території Польщі.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в публікації The Washington Post.

За даними польських правоохоронців, у головному управлінні генштабу РФ доручали завербованим вести розвідку морських портів Польщі, встановлювати відеокамери вздовж залізниць та закладати пристрої стеження у військових вантажах. Були й серйозніші завдання – пускати під укіс потяги, що перевозять зброю в Україну.

У Польщі вважають, що це становило найсерйознішу загрозу з боку РФ на території НАТО від початку повномасштабної війни проти України, зазначає видання.

Серед затриманих – 12 українських біженців, один росіянин і троє громадян Білорусі. Правоохоронець, який бере участь у розслідуванні, пише видання, повідомив, що цим найманцям було доручено вчиняти підпали і вбивства.

Читайте також: Російські шпигуни у Польщі «полювали» на потяги з допомогою для України - ЗМІ

За даними Службі внутрішньої безпеки Польщі (ABW), Москва вербувала біженців, використовуючи, зокрема російськомовні Телеграм-канали. Оголошення для потенційних диверсантів розміщалися серед пропозицій про роботу та оренду житла тощо. В оголошеннях обіцяли заплатити кілька доларів за розміщення антиамериканських та антинатовських гасел. Після цього пропонувалися складніші завдання за більшу платню.

Завербованим платили криптовалютою та банківськими переказами з невідстежуваних рахунків.

Як додає видання, виявили потенційних диверсантів випадково: перехожий помітив об'єктив камери, що визирав з-за кущів на важливій ділянці траси та повідомив про це відповідним органам. Використовуючи дані камер та іншу інформацію, правоохоронці вийшли все угруповання.

Фото ілюстративне: gov.pl

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-